Aarhus Street Food – det aarhusianske svar på Brick Lane i London

Aarhus Street Food

Det var min fødselsdag i går, men fordi jeg havde været i nattevagt med mit ekstrajob som social- og sundhedsassistent de foregående to nætter, var jeg lidt småsmadret og ikke lige helt in the mood for et brag af et gilde med lagkage og kagemand(kone). Jeg endte derfor med at fejre fødselsdag hjemme i sofaen i morgenkåbe og uldsokker med fødderne oppe og blive forkælet med røde langstilkede roser og chokolade af min kære mand – MEN!! I dag tog vi så grundigt revanche – og hvilken øjenåbnende oplevelse.

Vi havde egentligt forestillet os en helt almindelig stille og rolig brunch et eller andet sted i Aarhus hyggelige brostensbeklædte Latinerkvarter, men vi endte med en helt anden oplevelse, der både stimulerede ganen og øjnene, for er man bare en lille smule til det originale, det autentiske, hippie/hipstermiljøet og i øvrigt åben for det etniske og fremmedartede smagsoplevelser, så prøv Aarhus Street Food, der ligger ved siden af rutebilstationen. Det er helt igennem en skæg oplevelse.

Selvfølgelig havde vi godt hørt om Aarhus Street Food, ja, vi har da også set skiltet adskillige gange, men vi er bare aldrig rigtigt nået derned. Og øv for den da! For det er virkelig et sjovt og interessant sted, og minder mig fuldstændigt om et andet sted, som jeg opdagede sidste efterår.

Aarhus Street Food

Det kan være rigtigt svært at bestemme sig for, hvad man skal spise, når man går rundt i hallen hos Aarhus Street Food, for der er alverdens lækkerier at vælge imellem.

Det rå og rustikke midt i Aarhus
I november 2016 var jeg nemlig i London for at lave et interview til en artikel og for at deltage i en rejsemesse i Olympia i Kensington. Jeg boede hos en veninde i det østlige London, der introducerede mig til hipstergaden Brick Lane, der er STEDET, hvis man er til en god blanding af hippie, nostalgi, mad fra hele verden og totalt casual atmosfære. Jeg var helt solgt! Elsker de der steder, hvor hele verden er samlet på ét sted, og hvor du kan mæske dig i eksotiske delikatesser og smage lidt på Latinamerika, USA, Afrika, Caribien, Asien osv.

Jeg forestiller mig altid, at man skal til udlandet for at finde den slags, men jeg må sige, at Aarhus kan altså fuldt ud være med der. Atmosfæren hos Aarhus Street Food i den gamle nedlagte busgarage ved siden af rutebilstationen minder mig fuldstændig om stederne på Brick Lane i London. Og konceptet er da også taget med hjem til det jyske fra den engelske hovedstad, kan jeg forstå.

Aarhus Street Food

Den rå hal giver stedet dets rustikke look, og det er noget, der appellerer bredt. Det er alle mulige typer, der kommer hos Aarhus Street Food, både unge studerende og alle mulige andre, der elsker god mad i sjove omgivelser.

Aarhus Street Food åbnede i sensommeren 2016 og ideen kom, da parret Thomas og Britt havde besøgt Borough Market i London og tænkte, at sådan noget skal vi da også have i Aarhus. Iværksættervisionerne glødede, og snart fandt de det ideelle sted til et sådant Street Food-sted – nemlig den rå garagehal, der på alle måder bare passede perfekt.

Jeg har nu læst historien bag Aarhus Street Food på deres hjemmeside, og synes simpelthen det er et fantastisk initiativ. Jeg må sige, at jeg kun er blevet virkelig positivt overrasket, efter at vi har besøgt stedet i dag. For de har virkelig ramt plet, og på alle måder fået den helt rigtige ånd frem. Det rå og rustikke, det bæredygtige med genbrugsmøbler og stole lavet af gamle paller, og dét at hver bod er lavet i gamle skibscontainere. Det signalere bare fed miljøbevidsthed og caren om ressourcerne. Det var sejt at se og gik bare lige ind hos mig.

Aarhus Street Food

Man kan da kun falde pladask for møblementet og mangfoldigheden hos Aarhus Street Food – skønt genbrug og nostalgi.

Jordomrejse på en regnfuld tirsdag
Man er virkelig på herrens mark, når man skal vælge, hvad man har lyst til at spise hos Aarhus Street Food, for der er så meget lækkert og sjovt mad fra hele verden, så vi brugte den første halve time på at gå omgang efter omgang i hallen og se ganske måbende ud, fordi vi ganske enkelt ikke kunne bestemme os. Ville vi spise thaimad, fransk, mexicansk, amerikanske burgere, dansk mørbradgryde, gammeldags tarteletter, afrikanske chips af søde kartofler eller hvad Søren ville vi?

Det tog os noget tid at finde ud af, men efter snak frem og tilbage vi endte op ved Tatashe Afro Caribbean Streetfood, der, som navnet antyder, har retter fra Caribien. Så bevæbnet med en Jamaican Jerk Chicken og en Meat Lover Combo med gult ris, salat og krydderier fra The West Indies, kastede vi os ud i festlighederne. Selvfølgelig serveret af en ægte jamaicaner, der dog godt nok viste sig at stamme fra Nigeria, da jeg forhørte mig nærmere, men det blev det jo ikke mindre eksotisk af.

Aarhus Street Food

Caribien og Afrika i skøn forening – vores kok i dag var fra Nigeria.

Vi snakkede også med en anden afrikansk fyr, der med skønne dreadlocks og iklædt tøj fra Ghana gav mig fuldstændig flashback til mine rejser i Vestafrika. På den måde var det som at tage en jordomrejse midt i Aarhus på en grå regnfuld tirsdag og så ovenikøbet blive tilbudt smagsprøver af fritter lavet af søde kartofler, der faktisk oprindeligt stammer fra Polynesien. Wauw altså! Man bliver jo fuldstændigt barnligt begejstret.

Vores Jamaican Jerk Chicken og Meat Lover Combo var rigtig godt grillmad med en smag af nogle krydderier, jeg aldrig har smagt før. Kylling marineret i noget hvidløg og vestindiske urter og oksekød med et helt igennem eksotisk touch. Vi var stopmætte bagefter og havde i den grad fået udfordring og fornyelse til smagsløgene – dog uden at det var for stærkt. Jeg er ikke vild med stærkt mad med chili og den slags, men det her var tilpas behageligt krydret og som sagt en smag, som jeg aldrig har smagt før.

Jaimaican Jerk Chicken

Mums altså! Kylling, oksekød, ris og salat – med en meget eksotisk smag! En smag jeg ikke nogensinde kan huske, jeg har smagt – jeg må straks til Jamaica! Heldigvis behøver man ikke tage længere end til Aarhus midtby for at finde den slags kulinariske oplevelser.

Sjæl, personlighed og det fuldkomment skæve
Vi sluttede af med en kaffe i en dejlig blød Chesterfield sofa ved siden af en café-container, og her sad vi så og lod indtrykkene bundfælde sig. Jeg tog en foto-runde og besluttede mig for at skrive et blogindlæg, for det var dog den skønneste oplevelse, som jeg gerne deler med jer. Det er fedt at have den der oplevelse af, at man går ind af døren og entrer et fuldstændigt andet ”land” – føler at man går igennem garderobeskabet og puf, så er du i London eller New York eller et helt andet sted – sådan havde jeg det lidt, og det var virkelig sjovt midt i ens hjemby.

Det gav mig i hvert fald fuldstændig associationer til Brick Lane i London. Der har de for eksempel også to kæmpestore haller, den ene med mad og genbrugstøj og ting og den anden kun med mad – men fra hele verden. Det er enormt sjovt og gå rundt og kigge og dufte; ét sted rammer duften af indisk karry ens næsebor, det næste sted bliver man beruset af tabasco og andet frækt fra Mexico og omegn, og et helt tredje sted står den på cuisine fra Japan og andre steder i Fjernøsten – det er både sjovt og inspirerende at opleve.

Aarhus Street Food

Don Amigo er kommet til Aarhus – direkte fra Mexico! Mange af de gamle skibscontainere, som madboderne har til huse i, er virkelig kreativt udsmykket. Det er netop charmen ved stedet!

Og så kan jeg som sagt godt lide, at det er lidt afslappet og tilfældigt det hele. En aldrende plyssofa her, en gammel slidt stol fra et klasseværelse der – det er netop dét, der giver charmen. Det er altid det skæve, jeg falder for. Det totalt skøre, usædvanlige, og dét at det ikke ligner alt muligt andet. Pæne steder er der rigelig af. Jeg elsker sjæl, personlighed og steder, der på ingen mulige måder følger lemmingeflokken. Det er lige mig! Jo mere sjovt og skørt jo bedre. Det er cool at se, at nogen virkelig tør gå mod strømmen og kaste sig ud i noget andet end gennemsnittet.

Så jeg kan kun anbefale at slå en vej omkring Aarhus Street Food og være åben for skøre indfald, sjove møbler og udsmykninger, anderledes mad der pirrer smagsløgene og så en god omgang etnisk input, hver enten det kommer fra Caribien, Mexico, Afrika, USA eller mormors kødgryder – for helt bogstaveligt, så er det nemlig noget for enhver smag hos Aarhus Street Food. Vi følte os i hvert fald godt underholdt, og vi kommer igen, det er hundrede procent sikkert. Ja, jeg kunne ligefrem få trang til at afprøve det som mit nye skrivested :-)

Aarhus Street Food

At kigge inden for hos Aarhus Street Food handler ikke kun om mad, men i høj grad også om atmosfære. Og kreativiteten har bestemt ikke fejlet noget – det er virkelig et festligt, sjovt og skævt sted.

Her kan du læse mere om Aarhus Street Food:

Tekst og fotos: Anette Lillevang Kristiansen

Share Button