Hjemmesiden på Politikens Turen går til…
Intro
Berusende smukt, øde, enormt, overvældende, råt og barskt er bare et beskedent udvalg af ord der kan beskrive USA’s største delstat Alaska. Den bærer sit ærefulde navn “The Great Land” (“Det store land”) med rette. Her er alt hvad den kræsne rejsende og ivrige naturentusiast kan drømme om. Et sted så stort og vildt, så stille og med så brutal en skønhed at man må bøje sig i ærefrygt.
Alaska er 2,5 gange så stort som USA’s næststørste delstat Texas og rummer en lille gruppe på ca. 660.000 (2005) hårdføre indbyggere, der årligt trodser både hårde isvintre, frostklare nætter og temperaturer ned til – 30 – 40 graders frost, samt en sommerperiode på 3 måneder med dagslys og midnatssol døgnet rundt.
Der er frådset med både pladsen og den friske klare luft i Alaska. Var befolkningstætheden på Manhattan i New York den samme som i Alaska, ville der bo 21 mennesker på Manhattan. Denne lille udregning siger lidt om at man i USA’s største stat kan vente sig en oplevelse helt på naturens præmisser. De vindomsuste vidder rummer også et enestående og rigt dyreliv med oplevelser for alle sanser. Man kan finde store skove, spejlblanke søer, brusende floder og snedækkede bjergtinder med USA’s højeste bjerg Mt. Mckinley på 6194 m som majestætisk knejsende midtpunkt i Denali Nationalpark.
Man kan kort sagt køre time efter time ad veje gennem fuldstændig uberørt tundra hvor permafrosten hersker selv om sommeren. Her kan man være heldig at se en bjørn eller en elg krydse vejen. Man føler sig hurtigt i pagt med naturen i Alaska – og møder man endelig civilisationen, kan man være sikker på en fyrstelig behandling og service af et yderst venligt, hjælpsomt og afslappet folkefærd. Man kan vælge sin overnatning helt efter smag og pengepung. Nyde et godt måltid mad efter en lang dag ”on the road” i et af de smukke og meget stemningsfyldte canadiske bjælkehytter med knitrende ild i kaminen og slædehundene lænket udenfor under de tætte graner.
Er man i Alaska i den hårde, men meget smukke vinterperiode, kan man være heldig at se Nordlys (Aurora Borealis) som faktisk eksisterer hele året, men bedst ses i de frostklare nætter. Har man lyst til endnu mere berusende naturskønhed, anbefales en tur i en af Alaskas mange Nationalparker med Denali og Prince Williams Sound som absolutte højdepunkter. Her finder man alpint terræn med snedækkede bjergkæder og kælvende gletschere, der kan beses enten til fods eller via katamaran-færge. Alaska er et sandt mekka for alle former for udendørsaktiviteter og camping i det fri, og kulissen er som taget ud af et rejsekatalog. Man kan næppe undgå at føle sig helt i naturens vold og få en smuk og afstressende ferie i Alaska.
Alaska blev overdraget amerikanerne i okt. 1867 og man valgte her navnet Alaska, som på Aleutisk meget poetisk betyder “landet som ikke er en ø”. I dag er Alaska den 49. kontinentalstat i USA.
Guldfeberen tog for alvor over sidst i 1800 tallet, så som et levn fra en svunden tid kan man besøge guldmineområder og lære at ”pande guld”. I dag ernærer befolkningen sig hovedsageligt ved fiskeri, turisme, samt udvinding af olie – og naturgas. Eskimokulturen præger området i det nordlige Alaska ved Det Arktiske Hav, men ellers er befolkningen en ganske multietnisk sammensætning fra hele USA og resten af verden, som man møder især i de større byer.
Alaska opdeles i 4 forskellige områder:
- Det Sydvestlige Alaska (Aleuter øerne)
- Det Sydøstlige Alaska (Panhandle med byen Juneau som statens hovedstad)
- Det Centrale Alaska (The Interior med Denali Nationalpark)
- Bushen (Det arktiske nord)
Man føler sig bare på alle måder langt væk fra alting i Alaska, så nyd den betagede natur, ørnens flugt i midnatssolen, og en stilhed, ro og bjergtagende storhed, som vi helt havde glemt eksisterede.
Velkommen til Alaska !
Værd at opleve
Anchorage og Fairbanks
Fairbanks og især Anchorage er interessante steder at begynde, når man skal tilegne sig en basisviden om Alaska. Anchorage har et stort udvalg af museer og kulturelle steder hvor man kan blive klogere inden den videre færd i den store stat. Byen er en sammensat smeltedigel af mange etniske grupper fra USA og resten af verden, et multietnisk samfund hvor mange forskellige mennesker har prøvet lykken og slået sig ned i årernes løb.
Et par gode tips at starte med, hvis man vil lære Alaskas natur og kultur at kende, er ”Alaska Center for Performing Arts” der blandt andet viser en meget storslået film om Nordlys, optaget gennem mere end 25 år af amerikaneren Dave Parkhurst. Filmen hedder ”Aurora – Alaska’s Great Northern Light” og er bestemt værd at se.
På ”Alaska Native Heritage Center” og ”Anchorage Museum of History and Art” kan man få et godt indblik i Alaska’s flora og fauna, dyreliv (de har bl.a. en udstoppet elg og en moskusokse), samt en indføring i Inuitkulturen i det nordlige Alaska. Der findes også en mindre kunstudstilling, hvor både kunstnere fra Alaska og folk udefra har malet motiver fra forskellige egne af staten.
Er man mere interesseret i kunst og malerier, er University of Alaska Fairbanks absolut et besøg værd med sin store samling af kunst i lyse og luftige lokaler. Anchorage er også hjemsted for opera og teater.
I Anchorage kan man finde Alaska Zoo, som måske især kunne være et spændende tilbud til børn. Parken er specialiseret i det arktiske dyreliv i det nordligste Canada, Alaska, og Nordamerika, lige med et par afstikkere til Sibirien og Tibet. Her kan ses sneleoparder, Amur tigre, Tibetansk yakokse, elge, brune og sorte bjørne, samt havdyr. Alle dyrearter fra Alaska kan ses her.
Lidt nord for Anchorage ligger den lille by Wasilla, der er hjemsted for Alaskas årlige slædehundevæddeløb. Ruten starter i Anchorage og ender i byen Nome i Bushen i det vestlige Alaska – en strækning på ca. 2000 km gennem sne og is. Væddeløbet hedder Iditarod og afvikles hver vinter. Wasilla er væddeløbets hovedkontor, 2. stop på ruten og hjemsted for Iditarod museet.
Fairbanks er indehaver af et par gamle og velholdte kirker, St. Matthew’s Espiscopal church og Immaculate Conception Church, som fortæller en masse om byens ældre historie.
Fairbanks er hvert år vært for den årlige Internationale isskulpturfestival, hvor folk fra hele verden kappes om at udhugge de flotteste, mest fantasifulde og detaljerede isfigurer. På ismuseet kan man se film om tilblivelsen af isskulpturerne og bagefter tage en tur rundt i frysehuset og se og røre ved de flotte og livagtige figurer – husk jakken, for der er 20 graders frost. Isen er så krystal klar, at man næsten kan se igennem – og figurerne hugges ud med stemmejern, økse og efterpoleres til de stråler. I omegnen af Fairbanks kan man finde varme kilder, moskusfarme og forlystelsesparken Pioneer Park hvor indgangen er gratis. Parken har bl.a. en gammel hjuldamper der har sejlet på Yukonfloden. I byen findes også en række mindre museer med hvert deres speciale.
Denali National Park og Mt. Mckinley
Denali Nationalpark ligger i det centrale Alaska, også kaldet The Interior, og er en af flere Nationalparker i området. Stedet er bl.a. nabo til bjergkæden Alaska Range og Talkeetna bjergene.
Denali NP har et ganske godt vejnet og har flere afmærkede vandrestier. Naturen her er noget af det smukkeste og mest øde man kan opdrive i Alaska. Der ligger adskillige lodges og campingpladser i Nationalparken, hvor man kan overnatte i og benytte på vandreture. Der er mulighed for at stå af både bussen og toget ved den lille by der ligger ved indgangen til Nationalparken. Her er også et besøgscenter og turistinformation der fortæller om dyrelivet i parken, samt et par restauranter og souvenirbutikker. Det er bedst at booke overnatning og transport i Nationalparken i forvejen.
Mt. Mckinley er ikke synlig fra indgangsporten og kan i det hele taget være lidt svær at få øje på. Man skal noget tættere på for at kunne se bjerget – og her endda kun i klart vejr. Her vil man til gengæld være sikret en panoramaudsigt til et 6000 m bjerg i verdensklasse. Denali NP kan fremvise noget af det ypperste dyreliv i Alaska, bl.a. går her ca. 2000 elge frit rundt i parken. Herudover er det muligt at se et rigt fugleliv, bjørne og alle større og mindre typiske pattedyr for området.
En række mindre landsbyer ligger i umiddelbar nærhed af Denali NP. Bl.a. Willow og Talkeetna som er ganske små byer med en befolkning på mellem 800 og 2000. Her er der ligeledes mulighed for overnatning, indkøb af forsyninger til eventuelle vildmarksture i Denali, samt et par mindre seværdigheder og museer.
Polarcirklen og Trans Alaska Pipeline
Vil man krydse polarcirklen på landjorden foregår det fra Fairbanks nordpå af legendariske Dalton Highway. Man kan enten selv køre eller tage med på en af de arrangerede ture. En typisk dags tur begynder kl. 6.30 om morgenen fra Fairbanks og man er så fremme ved Polarcirklen midt på eftermiddagen. Man vil køre af grusvej af nogenlunde kvalitet, gøre et par stop undervejs og typisk spise frokost ved det lille truckstop ved Yukonfloden. Her er en lille restaurant og toiletfaciliteter.
Turen til Polarcirklen går gennem et meget øde tundralandskab med ufattelige vidder uden ret mange træer. Guiden vil fortælle om landskabet og typisk bevise at permafrosten ikke er længere nede i jorden end ca. 30 – 40 cm – selv om sommeren.
Hele vejen til Polarcirklen vil man følge Trans Alaska Pipeline, den olierørledning der løber hele vejen fra Prudhoe Bay i nord ved Det Arktiske Hav til byen Valdez i Prince Williams Sound i syd ved Alaska Golfen; en strækning på små 2000 km. Man får lov til at komme ud at se olierør-ledningen, der på hele distancen hviler på flere tusinde H – konstruktioner af jern, forsynet med små hjul på røret som kan give sig og flytte sig – i tilfælde af jordskælv. Olierørledningen er bygget sidst i 70’erne og er konstrueret til at kunne modstå et jordskælv på 8,0 på Richterskalaen uden at tage skade. Man følger olierørledningen hele vejen til Polarcirklen gennem skove, åbne vidder, bakket terræn og over og under floder og veje.
Selve Polarcirkelpunktet er markeret med et skilt. Her er toiletter, men ellers intet af interesse for købelystne rejsende. Ved skiltet ligger guiden et tæppe ud på jorden der er markeret med en streg som symbolisere polarcirklen, man kan træde over stregen, guiden lykønsker en og serverer herefter lagkage med flødeskum. Tilbage om aftenen i Fairbanks får man udleveret sit Polarcirkelcertifikat.
Barrow
Barrow ligger i det allernordligste Alaska ved Det Arktiske Hav og er indehaver af Point Barrow lidt uden for byen, der er det nordligste punkt i Nordamerika – 71,14 grader nordlig. Barrow minder allermest om en afsides beliggende grønlandsk bygd. Her bor ca. 4500 indbyggere totalt afskåret af omverdenen – eneste mulighed er fly eller over isen fra Prudhoe Bay om vinteren. Barrow er et ganske charmerende sted på sin helt egen måde. Her er midnatssol døgnet rundt om sommeren, isbjørne, isskruninger i havet – og så tørt som en ørken.
Byen består af to dele med en lagune imellem og ligger helt ude til Det Arktiske hav. Husene er bygget af træ, slædehundene glammer udenfor og landskabet er med gult afsvedet græs præget af det barske klima. Vinden er isnende og lyset er skarpt og gennemtrængende. Byen har et meget interessant Inuitmuseum “Inupiat Heritage Center”, der fortæller levende om eskimokulturen og om dyrelivet i Bushen. Hver eftermiddag er der danseoptræden med lokale børn og unge, der viser de traditionelle danse og spiller musik. Lige ved siden af Inuitmuseet ligger Barrow’s meget fine og veludstyrede bibliotek, der bl.a. tilbyder gratis internet og bøger, tidsskrifter og magasiner til fri afbenyttelse.
Nulukatag festivalen afholdes i juni når hvaljagten er veloverstået. En stor og farverig oplevelse, hvis man lige skulle være i Barrow på det tidspunkt. Et par mindre tour-organisatorer tilbyder udflugter til Point Barrow, ture til tundraen med muligheder for at opleve dyrelivet i området. En af dem arrangerer nat ture til Point Barrow, så man ved selvsyn kan opleve midnatssolen kl. 3 om natten og måske være heldig at spotte en isbjørn.
Barrow er trods sin afsides beliggenhed og beskedne størrelse et særdeles spændende og mangfoldigt samfund. Byen har tiltrukket alskens lykkejægere i tidens løb, så her er f.eks. både en japansk Sushi restaurant og en mexicansk restaurant, henholdsvis med japansk og mexicansk serveringspersonale. Lidt spøjs oplevelse at sidde 50 meter fra Det Arktiske Hav og spise Tortillas serveret af en mørklødet Senorita. På Mexicaner restauranten får man også gratis udleveret et meget smukt Polarcirkelcertifikat med billede af et af byens hovedattraktioner, en port ud til havet rejst af to hvalkæber. Barrow har både et velfungerende hospital, 2 supermarkeder, turistinformation og hoteller.
Prudhoe Bay/Dead Horse
De to “byer” danner afslutningen på Dalton Highway og starten på Det Arktiske Hav. Området er egentligt ikke nogen by, men snarere en form for campingplads med militærbarakker for de ansatte i olieindustrien her ved starten på Trans Alaska Pipeline. Udbuddet af alting er meget begrænset, her er dyrt, og stort set kun forsyninger når det ankommer til personalet. Man kan booke en tur ud gennem oliefeltet, men det er ikke tilladt at gå rundt selv. Kort sagt et sted som man nok typisk ser meget kortvarigt på, for så at køre sydpå igen. Men det er jo ikke hver dag man ligefrem ankommer over landjorden til “Verdens ende” – og det er alle anstrengelserne værd.
Kenai halvøen og Prince Williams Sound
Kenai halvøen ligger syd for Anchorage og hele området er på størrelse med Belgien. Lidt østpå ligger Prince Williams Sound Nationalpark der med sine 26 gletschere er det område i Alaska, som kan fremvise den største koncentration af is-gletschere. Kenai halvøen består af en lang række fjorde og bugter der ligger ud til Alaska Golfen. En af de større byer på Kenai halvøen er Seward, der fungerer som lidt af et knudepunkt for færgeruter i regionen. Herfra kan man sejle til småbyer i Prince Williams Sound, rundt til andre byer på Kenai halvøen, til Kodiak øen og til byer i Sydøst Alaska. Kenai halvøen er en umådelig smuk del af Alaska og herfra kan sejles adskillige steder hen der rummer betagende naturscenerier.
Dyrelivet i denne del af Alaska er præget af den tætte relation til havet. Her er millioner af havfugle, sæler og havoddere, så alle med interesse for marinebiologi vil føle sig på hjemmebane her.
Ønsker man at se Alaska’s berømte brune bjørne – oven i købet de største af slagsen anbefales turen til Kodiak øen længere mod sydvest. Her har bjørnene været fredet i årtier og har fået lov til at udvikle sig næsten helt uden menneskelig indflydelse, hvilket har gjort dem til de største brune bjørne i Alaska – måske endda større end i Canada.
Prince Williams Sound Nationalpark er absolut også et besøg værd. Den ene imponerende gletscher afløser den anden, samtidig med betagende fjorde, bjerge og igen et rigt dyreliv. Her findes en stor koncentration af legesyge havoddere der hygger sig liggende på ryggen i vandoverfladen. Alaska har mere end 15 Nationalparker. Sammen med Denali NP er Kenai halvøen og Prince Williams Sound nogle af de øverste på listen over bjergtagende udflugtsmål.
Aktiv ferie i Alaska
Alaska er et mekka for alle for former for udendørsaktiviteter. Her er noget for enhver smag og budget og udvalget er naturligvis størst i og omkring de mange nationalparker. Denali Nationalpark byder på vandreture i særklasse med adskillige afmærkede vandrestier fra få dages varighed til flere uger. Overalt med stor gletscherkoncentration er der mulighed for at afprøve sine færdigheder på gletschervandring og is klatring – eller man kan få den store oplevelse at flyve enten i helikopter eller et mindre fly henover gletscherne og foretage en landing i sneen på et plant område på gletscheren. Denali NP byder også på nogle af verdens bedste muligheder for skiløb og klatring. Omkring Fairbanks tilbyder man klatring i limstensformationer og ad klippevægge i Middle Canyon. Har man lyst til en tur i hundeslæde med et spand ivrige Sibirian Huskies, kan det lade sig gøre om vinteren og endda også om sommeren hvor man flyves med helikopter op på en gletscher, hvor hundespandet venter.
Overalt i Alaska vil man kunne lade sig besnære af den smukke natur og hele staten er ideel til fotografering. Det ene betagende motiv afløser det andet. Omkring Anchorage kan man riverrafte på Nenana floden, hvis man ikke ønsker at komme så langt væk fra byen. Floden byder også på muligheder for lystfiskeri, som så mange andre steder i Alaska. Ørred – og laksefiskeri er meget populært for den kræsne lystfisker mange steder i staten. En tur i vandflyver som også er typisk for Alaska kan også afprøves omkring Anchorage.
I Talkeetna bjergene øst for Denali NP kan lejes cykler til mountainbike ture i flotte omgivelser. Er man det knapt så action prægede, er der også muligheder for golf-entusiasterne mange steder i det centrale Alaska på flere flot anlagte baner.
Kenai halvøen byder med sine mange fjorde på gode havkajakmuligheder og ture i kano. Der kan lejes kajakker i Seward enten med eller uden guide. Flere dages kajakture tilbydes, f.eks. i versioner hvor man sejles ud pr. færge og selv padler hjem. Som alle andre steder i Alaska er Kenai halvøen oplagt til camping og udendørsliv. Her findes udmærkede campingpladser med gode faciliteter. Den storslåede natur kan også opleves fra hesteryg, hvorved man tit kommer tættere på de vilde dyr.
Dyrelivet i området er helt unikt, her kan spottes hvaler, sæler og søløver, samt mange forskellige havfugle. Egentlig jagt foregår på bestemte tider af året f.eks. omkring Fairbanks, hvor det med tilladelse er muligt at skyde Caribou (en stor hjorteart, der minder lidt om et stort rensdyr).
Har man lyst til at udforske Alaskas guldgraverhistorie kan det foregå i Skagway, og Juneau, samt i det mere afsides beliggende Nome i Bushen. Skagway har både guldminer og guldgravermuseum at fremvise for interesserede rejsende. Man kan også prøve at ”pande guld”.
Angående aktiviteter kan man få gode råd og ideer på Turistinformationen i den by man er i, eller i Anchorage og Fairbanks, der stiller gratis internet til rådighed som man kan søge på.
Rejsen til Alaska
En del flyselskaber flyver til Alaska, med en eller flere mellemlandinger. Delta Airlines flyver direkte fra Københavns Lufthavn til Atlanta og videre mod Anchorage og Fairbanks over Seattle.
Air France flyver en tilsvarende rute bare over Paris. Prisen ligger mellem ca. 6500 – 9000 kr. Rejsen tager alt i alt mellem 17 – 24 timer afhængig af stop og ventetid i lufthavne i USA.
For rejsende med trang til en noget mere speciel – og hurtigere rejse, har tyske Condor Airlines nonstop-flyvninger over Nordpolen til både Anchorage og Fairbanks. Flyvetiden ligger her på mellem 8 – 10 timer. Prisen ligger på et sted mellem 600 – 800 Euro. En Condor Airlines billet kan bestilles direkte online hos flyselskabet i Frankfurt. Ruten flyves fortrinsvis mellem maj og oktober. Flyvningen fra Seattle til Alaska er en meget flot oplevelse i sommerperioden da man ved aftenafgange letter fra Seattle i bælgmørke og jo mere man nærmer sig Alaska, jo mere kan man se midnatssolen som en lysende orange stribe i horisonten. Man flyver desuden ind over de store Nationalparker i Sydøstalaska og Prince Williams Sound Nationalpark med store gletschere og bjerge inden man lander i tusmørke i Ted Stevens Anchorage Internationale lufthavn.
Lufthavnen ligger små 10 km udenfor centrum – og der findes gode transportmuligheder til hotel og hostel i centrum med Alaska Shuttleservice.
Lufthavnen – Downtown: 10 USD
Lufthavnen – South Anchorage: 20 USD
Tlf i Tyskland: + 49 (0) 180 570 7202
Rejsen rundt i Alaska
Alaska er som før nævnt en stat af enorm størrelse og infrastrukturen er begrænset til bestemte områder. Det østlige Alaska er ganske velforsynet med større veje i god stand, mens hele det vestlige og nordlige oftest mangler selv primitive grusveje. Det er derfor lidt dyrt at komme omkring i Alaska. Der er fin forbindelse mellem Anchorage og Fairbanks i Det centrale Alaska og til Seward nede sydpå. Desuden er vejnettet østpå ind i Canada også af god kvalitet, lidt begrænset, men farbar hele året. Alaska har et fremragende bus system, både bybusser i de større byer og langdistance busser. Der er ugentlige forbindelser til White Horse i Yukon territoriet i Canada. Der findes flere forskellige former for bus service mellem byerne, herunder mindre Shuttle busser mellem Anchorage og Fairbanks. Prisen er ca. 100 USD. Taxa koster stort set det samme som i DK.
Har man lyst til at se Alaska på en mere afslappet facon og være sikret en flot naturoplevelse kan man vælge tog i stedet for bus. Alaska Railroad har 3 forskellige ruter:
Denali Star er ruten fra Anchorage til Fairbanks og retur gennem det smukke Denali NP. Man kører i en dal med bjergkæden Alaska Range på den ene side og Talkeetna bjergene på den anden.
Ruten fra Anchorage til Seward kaldes Coastal Classic og går langs vandet – en del af Alaska Golfen. Turen byder både på gletschere, brusende floder og dybe kløfter. Glacial Discovery forbinder Anchorage med Whittier, der er indgangen til Prince Williams Sound Nationalpark.
Til alle 3 tog kan bestilles enten økonomi – eller luksusklasse. Alle tog er forsynet med køkken- og spisevogn, souvenirkiosk, samt panoramaudkigsvogn med vinduer på første sal. Husk at booke billetter i forvejen telefonisk eller online, især i ferieperioder. Man får sit bookingnummer og modtager så sin billet på togstationen. Vær på stationen i god tid inden afgang. Bagagen checkes ind som i en lufthavn.
Alle gængse internationale biludlejningsfirmaer er repræsenteret i Alaska. Nemmest er det at afhente sin bil i lufthavnen. Husk relevant forsikring og originalt dansk kørekort samt International kørekort. Nogle foretrækker mobil-homes, og de kan naturligvis også lejes i Alaska. Vær opmærksom på de store afstande, tank op når der er servicestationer.
Alaska Airlines er velfungerende og har daglige afgange til hele Alaska, til resten af USA og Canada. At flyve i Alaska er ret dyrt, især til byer i Bushen og det Sydvestlige Alaska (Aleuterne).
En returbillet fra Fairbanks til Barrow koster eksempelvis mellem 500 og 700 USD incl. lufthavnsskat. En billet til Dutch Harbour kan let løbe op i 1000 USD.
Endelig kan man benytte sig af færge, hvis man har længere tid til sin rådighed. Fra Seward er det muligt at sejle til mindre byer i Prince Williams Sound NP, rundt på Kenai halvøen og til Kodiak øen. En gang i måneden sejles der til Dutch Harbour i det Sydvestlige Alaska (ca. 25 timer – 150 USD). Der findes også forbindelser til Det Sydøstlige Alaska.
Al oplysning vedrørende transport i Alaska og resten af USA kan fås på turistinformationen i Anchorage og Fairbanks, der også er behjælpelige med booking og reservation.
Overnatning
Overnatning findes i ethvert prisleje og standard i Alaska. Helt fra dyre 5-stjernede hoteller med historisk betydning til billige hostels og guesthouses. Et hostel benyttes typisk af rygsæksrejsende på lavt budget, så her er mulighed for at møde mange andre rejsende. Prisen starter ved ca. 20 – 25 USD for en seng i et soverum delt sammen med 4 – 6 andre rejsende, fælles badefaciliteter og køkken til fri afbenyttelse. Man kan tit både få dobbelt – og enkeltværelse, samt ofte en teltplads i baghaven. Der findes en række udmærkede hostels både i Anchorage og Fairbanks, både i centrum og længere udenfor byen.
Man kan også benytte sig af moteller og guesthouses, som er lidt dyrere men mere personligt. Alaska har ca. 70 campingpladser hvor man kan slå sit telt op eller parkere sin mobilhome og opleve naturen på nær hold. Overnatning i nationalparker som Denali kan godt være bekosteligt, men findes i mange prisklasser.
I mange afsides beliggende byer i Bushen som Barrow, Nome, Kotzebue samt Kodiakøen og Dutch Harbour skal man være opmærksom på at booke sin overnatning i forvejen og regne med at betale mindst 100 USD pr nat for selv et simpelt værelse uden særlig komfort.
Restaurantbesøg/mad og drikke
Især Anchorage byder på et ganske godt udvalg af restauranter. Den gastronomiske scene i Alaska er næsten ligeså international repræsenteret som i resten af USA. Man kan spise japansk Sushi, mexicansk, italiensk og fransk, og længere udenfor byerne finder man obligatoriske Mc Donald’s, KFC, Tacobell og alle der andre som nu engang hører USA til.
Hvad der imidlertid er mere spændende for både gane og øje, er de lokale retter som spises traditionelt i Alaska. Laks, Ørred og Helleflynder er en yndet spise. Et oplagt måltid i et område der næsten er omringet af hav og bugner med floder, søer og bugter. Fiskene serveres med gode råvarer som tilbehør. Det er heller ikke ualmindeligt at finde mere eksotiske indslag på menukortet som f.eks. rensdyr stuvning og rensdyrpølse, som i øvrigt smager ganske fortrinligt. Man spiser godt og solidt i Alaska. Et godt måltid koster omkring 15 – 30 USD. Der findes også et stort antal hyggelige små cafeer og barer (nogle af dem er udstyret i bedste western/guldgraverstil).
Er man på egen madlavning, kan det betale sig at aflægge et af de store amerikanske supermarkedskæder et besøg. F.eks. er Walmarkt rigt repræsenteret i Alaska. De er tit ligeså store som vores Bilka – og hylderne bugner. Priserne er stort set som i DK. Fødevarer – især frugt, grønt og mejeriprodukter er dyre i de afsides beliggende byer. Udbuddet er som i resten af Alaska, men priserne er noget højere.
Rejsetidspunkt og vejret
Det kan anbefales at medbringe et ret alsidigt udvalg af tøj til en ferie i Alaska, lidt afhængigt hvilken del af staten man skal opholde sig i. Vejret i de 3 sommermåneder, juni til september varierer meget fra område til område. Det helt nordlige Alaska ved Det Arktiske hav kan være iskold selv på en solbeskinnet sommerdag. Der er som regel først isfrit 2 -3 km ude i havet og blæsten herfra er arktisk, strid og isnende. Til gengæld er der tørt og støvet. Bring en god tyk vinterjakke, støvler, vanter, hue og tørklæde med nordpå. Gerne vind – og vandtæt tøj, vandrestøvler med Goretex foer, uldent undertøj og sokker, samt en god Fleecetrøje. Det er vigtigt med lag på lag tøj i resten af Alaska. Vejret kan være meget upålideligt og omskifteligt. Sydpå omkring Kenai halvøen er tæt tåge, regn og blæst et udbredt fænomen, men kan op af dagen afløses af klart solskinsvejr. Alaska er også mester i klar blå himmel, højtryksvejr og strålende solskin. I den centrale del af Alaska omkring Fairbanks og helt op til Polarcirklen kan vejret ofte vise sig fra sin smukkeste side med temperaturer op mod 27 grader.
Alaska har ind imellem haft større jordskælv.
Den mildeste tid at besøge Alaska på er naturligvis de 3 sommermåneder hvor alt står i fuldt flor og dyrelivet er mest synligt.
En hel anderledes og ikke mindre spektakulær oplevelse vil man få hvis man besøger Alaska om vinteren. Her skal man være forberedt på adskillige kuldegrader, dybfrosne søer, enorme mængder sne og at alting er lidt mere besværligt, men også meget smukt. En verden af uendeligt sne og flakkende nordlys henover en frostklar nattehimmel.
Visum og valuta
Pas er nødvendigt for indrejse til USA. Husk at passet skal være gyldigt 6 mdr efter hjemrejsen. Ophold i USA er visumfrit for danskere i op til 90 dage. Der udleveres et indrejseformular som udfyldes og afleveres ved indrejsen til USA. I første lufthavn i USA fortoldes ens bagage. Herefter kan den checkes ind videre hele vejen til Alaska. Der betales med US dollars i USA, som kan veksles overalt. De almindeligt brugte kreditkort som VISA, Mastercard, Dinners og American Express kan anvendes overalt i Alaska. Der findes bank automater (ATM) overalt, selv i de mest afsides beliggende byer i Bushen. Rejsechecks (American Express) kan veksles på hoteller og i banker i de fleste større turistområder.
Sundhed og sikkerhed
Det anbefales at tegne en sygeforsikring inden afrejsen til Alaska. Det Gule Sygesikringsbevis er ikke nok i USA, så man bør få lavet en world-wide sygeforsikring hos f.eks. Europæiske eller Gouda. Man kan evt. fravælge bagageforsikring, da den ofte er dækket af ens indboforsikring.
Det er sikkert at drikke vandet i Alaska, om end det kan smage lidt af klor. Kog eller rens vandet før det drikkes, hvis du er ude i naturen på camping eller telttur.
Vær MEGET opmærksom på vilde dyr i Alaska. De går rundt overalt og har indimellem meget lidt respekt for mennesker. Selv bjørne og elge kan til tider komme ganske tæt på en i naturen, og engang imellem forvilder de sig ind i selv mere befolkede områder. Isbjørne skal man passe på i den arktiske del af Alaska, især i Barrow, hvor de er set inde i byen. Både brune bjørne og isbjørne tiltrækkes af duften af mad, så hæng aftensmaden op i et træ langt væk fra sovepladsen, så man undgår at blive overrasket i løbet af natten.
I det centrale Alaska omkring Polarcirklen kan der – stik mod al forventning blive op til 25 – 27 graders varme om sommeren, så det er et paradis for myg. De er både store og bider, så sørg for at medbringe en god myggebalsam og evt. myggenet til teltet.
Alaska har velforsynede apoteker og et godt og velfungerende sundhedssystem som i resten af USA. Bind og tamponer fås overalt og det er normalt intet problem for enligt rejsende kvinder at rejse i Alaska. Man skal udvise helt almindelig agtpågivenhed og sund fornuft i de større byer, som så mange steder, for at undgå problemer. Der findes en del fattige og hjemløse i Anchorage, men ellers er både Fairbanks og Anchorage normalt ret sikre at færdes rundt i. Undgå dårligt oplyste og øde steder i byerne og tag en taxi efter mørkets frembrud.
Skulle uheldet være ude har DK et konsulat i Anchorage, der dog kun har engelsksproget personale:
Royal Danish Consulate
425 G Street Suite 610
Anchorage, AK 99501
Tlf: (907) 276 1221
(907) 276 0672 (privat)
Fax: (907) 258 7329
e-mail: wqc@customcpu.com
Ekspeditionstid: 9.00 – 17.00
Indkøb/Shopping muligheder/prisniveau
Der er rig mulighed for shopping i Alaska. Juneau, Anchorage og Fairbanks er ligeså velforsynet som enhver anden by i USA. Indkøbsmulighederne er uanede, hvis man har lyst til en traditionel souvenir fra Alaska. Her sælges alt i skind og pelse, ulv, isbjørn, ræv osv., forskellige produkter og brugs – og pynte genstande fremstillet af ben, knogler, tand og horn. F.eks. små håndudskårne figurerer og masker af hvaltand. Især eskimobefolkningen nordpå er dygtige kunsthåndværkere. Keramik med motiver fra Alaska er også et yndet slagsobjekt.
Man kan også købe smykker i guld, sølv og jade, håndlavet tøj og strikvarer. Den tidligere russiske indflydelse i Alaska ses rundt omkring i form af forretninger med kunst fra Rusland, f.eks. Babushkadukker og katolske ikonmalerier.
Naturens egne ressourcer anvendes også meget i fremstillingen af forskellige kunstgenstande og også i madvarer. Flettede/vævede kurve og skåle i græs og bark (især birkebark), stearinlys fremstillet af sæl – og hvalolie, samt adskillige velsmagende slags honning og marmelader lavet af Alaskas vilde bær. Ligeledes dekorationer af vilde blomster fra sommerperioden på tundraen.
Mht. animalske produkter som skind og hvaltand – så vær opmærksom på om det er lovligt til indføre til DK. Hvis det er så sørg altid for at medbringe original kvittering på varen som skal forevises i tolden på forlangende.
Kort og guidebøger kan købes i boghandlere – og outdoor butikker i både Anchorage og Fairbanks.
Udendørs tøj, sportsudstyr og campingtilbehør kan med fordel købes i Alaska. De har et stort udvalg og f.eks. mærket The North Face er lidt billigere i USA end i DK.
Prisniveau:
Alaska er kendt for at have det højeste prisniveau i USA sammen med Hawaii. Det skyldes bl.a. den afsides beliggenhed, samt lang og besværlig transport og fragt til staten. De fleste varer bliver sejlet til Alaska, men der findes også megen luftfragt fra resten af USA og Canada.
Sædvanligvis har Alaska kun en ca. 3 mdrs. turistsæson (juni til september), og her presses priserne op især i turistområder og på gængse turistaktiviteter. Anchorage og Fairbanks er rimelig i prisniveau, især på dagligvarer og det er muligt at holde sig på et rimeligt budget.
Rejser til byer og områder i Bushen er dyre – både i transport, overnatning, fødevarer, samt ture og aktiviteter.