Få inspiration til hvad du skal læse på din rejse

Turen går til bogernes verden

Åhh, hvem kender ikke den der følelse, når man efter en lang dag på farten ude i verden med masser af oplevelser, ny læring, nye steder og mennesker og masser af inspiration, kan kravle i soveposen eller i hængekøjen med en god bog! Eller sætte sig i solen på sin altan med havudsigt og bare forsvinde ind i en spændende roman, rejseskildring eller biografi.

Selv har jeg altid haft masser af litteratur med på mine rejser, ikke nødvendigvis om det sted, jeg rejser, men bare bøger om at rejse eller om forskellige lande, områder eller folk fra et spændende land. Bare dét at rejse. Et eller andet sted og i en eller anden form. Bøger har altid været en meget vigtig del af mit liv – og især på rejser. Det giver ligesom ens rejse en ekstra dimension. Det er lidt som en rejse i rejsen.

Derfor blev jeg også helt ellevild, da jeg for et par uger siden fik en gave af min mand, Bo. Han kender udmærket godt min bogpassion, for han er selv ligeså tosset med bøger. Men dén her bog var nu alligevel en ekstra fin gave. En bog om bøger, jamen, så kan det jo ikke blive mere fantastisk. Og oven i købet en bog om rejsebøger. Så er ens lykke jo gjort.

Nyt og gammelt  i smuk forening
Politikens kendte røde rejsebogserie ”Turen går til…” har nemlig for få uger siden udgivet en ny bog i den lange række af bøger om alverdens destinationer – men denne bog er dog ikke helt som de andre. Den hedder nemlig ”Turen går til Bøgernes Verden – en litteraturguide til rejser” – og se, dét er jo lige noget, der kan få en bogfreak … og rejsegal som jeg helt op at køre. Sådan en bog har jeg nemlig drømt om i årevis.

Bogen er på 132 sider og skrevet af Kathrine Tschemerinsky, der er uddannet antropolog ved Columbia University i New York og som til daglig arbejder som redaktør for Politikens Rejsebøger. Bogen minder helt igennem om de øvrige rejsebøger i serien og er opdelt i fire kapitler: Afrika og Mellemøsten, Americas, Asien og Oceanien og til sidst Europa. Bogen er illustreret med fotos i sort/hvid og farver. Der er billeder af bogforsider, forfattere og situationer fra forskellige lande gennem hele bogen.

Bagerst i bogen finder du de sædvanlige Praktiske Oplysninger – som i de andre Turen går til-bøger. Her er det blot med info om boghandlere og onlineboghandlere, gennemgang af e-bøger, lydbøger og rejsebøger, samt forskellige hjemmesidehenvisninger til litteraturfestivaler rundt om i verden, hvis man skulle få lyst til at møde forfatterne.

Og så går man ellers i gang med at svælge i de mange spændende forfattere, nogle klassiske som gode gamle Hemingway, Karen Blixen, Jane Austen og Charles Dickens – andre aldeles ukendte. Der er bøger for enhver smag og til næsten ethvert land.

Hvad med for eksempel at læse om mapuche-indianere i Argentina, om beatgenerationen med Jack Kerouac i spidsen eller om den indonesiske uafhængighedskrig i romanform? Det er bare at kaste sig ud i det, og denne bog giver et rigtigt godt overblik over bøger af udenlandske forfattere, men også af danske og nordiske rejseforfattere.

Bogen giver både gode bud på ældre klassiske forfattere og nogle, der er lidt mere nye på litteraturscenen, og det er afgjort bogens kvalitet. Der er både plads til det gamle og det nye. Jeg har for eksempel selv meget glæde af at læse ældre rejsebøger. Selvom tiden var en helt anden dengang, hvor der stadig var hvide pletter på verdenskortet, så er de afgjort til stor inspiration for mig.

Gennem bogen får man kendskab til forfattere fra mange forskellige lande, men også bøger om, hvordan det er at rejse i alle mulige lande verden over – ikke i guidebogform, men i romanform. Så der er nok at tage fat på. Kort sagt udvalget er bredt, og alle vil kunne have gavn af at bladre i bogen eller slå op under det specifikke land, man skal rejse til eller finde forfattere fra det land, man skal besøge.

Viden og oplevelser er vejen frem
Jeg har selv oplevet det masser af gange på rejser. Det der med for eksempel at stå nede i midt i Chile og lige pludselig opdage en fuldstændig fabelagtigt chilensk forfatter eller digter. Jeg faldt eksempelvis i sin tid pladask for Pablo Nerudas bøger og Gabriela Mistrals fantastiske digte, og de gav mig en helt ny og meget dybere forståelse for Chiles historie og den chilenske folkesjæl.

Sådan har jeg ofte prøvet det. At en bog beriger én og giver én et helt andet perspektiv på et land, et folk eller et område. Jeg læser altid på rejser, meget endda. Kan jeg komme afsted med det, så læser jeg også gerne på engelsk og utallige er de gange, at jeg er kommet hjem med en pæn stak bøger på engelsk fra en rejse. Det være sig både romaner, men også meget gerne faglitteratur.

På mine rejser læser jeg ikke nødvendigvis bøger af forfattere fra det land, jeg rejser i. Jeg kan sagtens læse om Peru og Andesbjergene, selvom jeg er i Nordirland eller omvendt. Hovedsagen er, at jeg læser. Længe og intenst. Og helt til ende og så lægger jeg bogen fra mig, velvidende at den har udvidet min horisont, lige så vel som rejsen har gjort det.

For mig er viden i en enhver form værdifuld, lige meget om jeg får ind i praksis ved at rejse eller om jeg tilegner mig det via en bog. Men dét at rejse og læse på samme tid er nu alligevel en fuldkommen win win-situation.

Der findes masser af fantastiske udenlandske forfattere, og man har kun godt af at læse bøger af nogen, som man ikke lige plejer at læse. Jeg er ret uortodoks i mit valg af bøger. Kort sagt så er jeg helt åben for forslag, så det giver derfor sig selv, at jeg hilser Turen går til’s nye bog meget velkommen.

Den er god og velskrevet og giver én et rigtigt godt overblik over verdens rejselitteratur, både hvis man har lyst til at tage en roman med som ferielitteratur, men også hvis man søger efter bøger, der gennem en roman kan udvide ens kendskab til det land, man skal til.

Man kan måske diskutere lidt, om det er alle af bøgerne i bogen, der er deciderede rejsebøger. Det kommer nok lidt an på, hvordan man definerer rejser. For rejser kan jo i høj grad også være indre rejser. Om at komme fra ét stade i sit liv til et andet. Om at udvikle sig på det personlige plan og  om at udvide sin horisont.

For udvikle sig – dét gør man jo på rejser, men man behøver jo ikke nødvendigvis at rejse til den anden side af jorden. Man udvikler sig jo også af at rejse i sit eget land og se sit eget folk og sin egen baghave i et anderledes perspektiv.

Jeg tror heller ikke, at det har været tanken med bogen kun at beskrive deciderede rejsebøger, altså rejseskildringer/beskrivelser. Det har i lige så høj grad været meningen, at give et view over verdens mange forskellige forfattere, der beskriver et land eller et område, så man gennem dem kan få et dybere kendskab til det sted, man skal rejse til eller har rejst i. Det er altid godt at få historien fra en lokalkendt.

Alt i alt kan jeg varmt anbefale ”Turen går til Bøgernes Verden – en litteraturguide til rejser” – for selvom jeg naturligvis kender en hel del bøger og også læser regelmæssigt, så stimulerer den her bog virkelig ens læselyst … og rejselyst. Ja, den giver bare én lyst til at kaste sig hovedkulds i hængekøjen med en ordentlig stak bøger og en kold cola, og så gå i krig med den ene fantastiske forfatter efter den anden. Den er en ren slikbutik fra bog- og rejseentusiaster.

Boger i mit eget bibliotek

Her har jeg været på jagt i mit eget private bibliotek for at finde nogle af de bøger, der er omtalt i “Turen går til Bøgernes Verden – en litteraturguide til rejser.” Dét at læse bøger har altid for mig været en meget vigtig del af at rejse. Det giver ligesom rejsen en ekstra dimension – lidt som en rejse i rejsen.

Tilsidst har jeg lige lavet en lille liste over bøger fra bogen, som jeg selv har læst og kan anbefale:

Edward Said: Orientalism
Jeg læste uddrag af denne bog, mens jeg studerede antropologi på The American University i Cairo, Egypten. Den er en klassiker, hvis man som vesterlænding vil forstå Mellemøsten og den arabiske kultur. Bogen omhandler den vestlige verdens syn på orienten, kolonisationen, historien og kulturen. Meget interessant og tankevækkende bog.

Karen Blixen: Den Afrikanske Farm
Denne bog og forfatter kræver vist ikke så megen forklaring. Karen Blixen er altid god og beskriver Afrika på en fantastisk måde. ”Jeg havde en farm i Afrika ved foden af Ngong Hills…” – denne indledning kan vist få eventyret op i de fleste.

Nelson Mandela: Vejen til frihed
Et must read, når man skal forstå baggrunden for situationen i Sydafrika både i dag og rent historisk under apartheid. Jeg læste bogen, mens jeg boede og arbejdede i landet, og det gav mig en meget dybere forståelse for de ting, jeg dagligt oplevede mellem de hvide og de sorte sydafrikanere. For der er endnu lang vej for Sydafrika.

Natasja Illum Berg: Floder af rød Jord
En smuk beskrivelse af det klassiske Afrika, dyrene, savannen, naturen og menneskene. Beskriver forfatterens liv som kvindelig storvildtjæger i Tanzania. Rigtig god bog hvis man virkelig skal have Afrika ind under huden.

Ernesto Che Guevara: Dagbog fra Bolivia
Jeg læste denne bog engang, hvor jeg var kommet hjem fra en af mine mange rejser i Sydamerika. Det er en interessant bog, der giver én baggrundshistorien omkring den politiske scene og revolutionerne i Guatemala, Bolivia og Cuba, og hvorfor Che den dag i dag stadig har så stor betydning for folk i Latinamerika.

Henrik Stangerup: Vejen til Lagoa Santa
Jeg rejste for mange år siden i Brasilien, men det var faktisk først, da min mands familie fandt ud af, at de langt ude i slægten er i familie med bogens forfatter, Peter Wilhelm Lund, at jeg begyndte at interessere mig for denne historie. Bogen handler om, hvordan P.W Lund udforskede kalkstenshuler i den lille brasilianske by Lagoa Santa i delstaten Minas Gerais og fandt sjældne fossiler af dyr fra tertiær- og kværtær-tiden.

Donna Tartt: Stillidsen
En virkelig bemærkelsesværdig bog på over 800 sider. Jeg læste den, fordi jeg var nysgerrig på, hvordan en Pulitzervinder er skruet sammen. Pulitzerprisen er den fineste amerikanske litteraturpris, der uddeles hvert andet år af Columbia University i New York. Efter min mening er det en fantastisk bog, nogle vil måske sige langtrukken og voldsom ordrig på en lidt tung måde, men det er i sig selv lidt af en præstation, at kunne tryllebinde sin læser gennem næsten 1000 sider – det er ikke alle forfattere, der kan dét. Jeg kan sagtens forstå, hvorfor den vandt Pulitzerprisen i 2014. Det er et sandt mesterværk, hvis I spørg mig.

Ernest Hemingway: Der er ingen ende på Paris
Jeg har læst mange af Hemingways bøger, fordi han er en absolut klassiker og rigtig god at lære af, men jeg er nu aldrig blevet helt vildt opslugt af ham, lige indtil jeg læste ”Der er ingen ende på Paris.” Det er en rigtig smuk bog, fabelagtigt godt beskrevet, hvor man i den grad får lyst til at rejse til Paris. Den bog var med til at ændre mit syn på legendariske Hemingway.

”Turen går til Bøgernes Verden – en litteraturguide til rejser” koster kr. 179,95,-

Tekst og fotos: Anette Lillevang Kristiansen

Share Button