Indtryk fra et forrygende ”Ferie for Alle” i Herning

Rejsemesse i Herning

Hold da op! Sikken en dag i går. Det var min femte gang på rejsemessen “Ferie For Alle” i Messecenter Herning, og det var ligeså fantastisk, som det plejer at være – men i år var der alligevel en kæmpe ekstra bonus, da Karen Seneca, der er redaktør for det historieblad Danske Skæbner og Eventyr, som jeg skriver for, sammen med sin kollega og medblogger Lone Holm vandt årets Rejsejournalistpris fra ”Foreningen af Danske Rejsejournalister” for deres blog Rejseblokken.

Det var simpelthen så fantastisk at se dem så glade og bare den stemning, der var i salen ved overrækkelsen var med til at gøre det hele ekstra rørende. Folk strømmede til for at sige tillykke, og jeg fes rundt og tog billeder af det hele, for sådan et stort øjeblik skal jo foreviges.

Rejsemesse i Herning

Et par glade vindere – endnu et billede af Karen og Lone med diplom og gavekort til Spies – det bliver spændende at høre, hvor de vil rejse hen.

Jeg blev medlem af Foreningen af Danske Rejsejournalister i 2013, da jeg arbejdede på Familie Journal, og senere samme år lavede jeg et interview med foreningens formand Anne-Vibeke Isaksen, som mange sikkert kender fra rejseprogrammerne ”Anne-Vibeke rejser” på DK4. Det blev til en rigtig hyggelig snak og en fin artikel i Familie Journal.

Siden har jeg så været medlem af foreningen og kommer så tit, det er muligt til deres arrangementer, der oftest er i København, men rejsemessen i Herning er helt fast på programmet hvert år. Jeg bor jo i Aarhus, så det er overkommeligt at hoppe på bussen ud vest på. Ikke desto mindre skal jeg op ”før den slemme har fået sko på” for at nå til Herning til kl. 9, hvor den officielle åbning for pressen og branchen starter. Første bus fra Aarhus kører kl. 6, så jeg er oppe kl. 4.30 den dag, så I kan nok regne ud, at det er lidt dagen derpå i dag. Man kører dog ualmindeligt godt og  langt på adrenalin-rusen og festboblerne i blodet.

Rejsemesse i Herning

Du sætter bare en finger på verdenskortet, og det er muligt at blive sendt dertil. Lige meget hvor du har lyst til at rejse hen, så kan det lade sig gøre. På rejsemessen “Ferie for Alle” er det bare at åbne munden og spørge – det gjorde jeg en hel del gange, hvilket resulterede i en ordentlig pose rejsebrochurer og en god stak visitkort.

Go West Young Man…
Det meste af formiddagen i går gik med at hylde vinderne og tage billeder, men vi nåede da også lige at deltage i Bravo Tours Pressemøde, som jeg altid går med til. Det er sjovt og interessant at høre, hvad der kommer af nye rejsemål i det næste års tid. Man lader sig jo rive med af kridhvide sandstrande, palmesuset og de eksotiske omgivelser og begynde at drømme om, hvor man skal rejse hen i fremtiden.

Jeg havde nu i år tænkt mig, at holde ekstra øje med stande, der har Canada på programmet. Når det bliver sommer pakker jeg nemlig rygsækken og drager mod Winnipeg i Manitoba, hvor jeg blandt andet skal møde den danske generalkonsul. Jeg skrev sidste år en artikel i Danske Skæbner og Eventyr om en islandsk kvinde, der muligvis har royalt dansk blod i årerne. Hun skulle efter sigende – ad uransagelige veje – være i familie med kong Frederik VI. Derfor skal der indvies et mindested/nyt gravsted for hende, og det arrangement er jeg inviteret med til.

Så om nogle måneder kan jeg altså føje Canada til listen over besøgte lande, og så må vi så se, hvad der skal ske næstefter. I hvert fald kom jeg hjem med en pæn tung pose rejsebrochurer i går, så dem sidder min mand, Bo og jeg altid og svælger os igennem i sofaen samme aften. Man skal jo nødig gå glip af noget, ikk?

Rejsemesse i Herning

Der er nok af lækre rejsedestinationer, man kan blive fristet af, når man går rundt mellem de mange stande på rejsemessen “Ferie for Alle” i Herning.

Den halve verden og Aarhus
Det er altid en fed oplevelse at være til ”Ferie for Alle,” og jeg har en tendens til altid at valfarte ned til standene, der laver Afrika-rejser. De har nemlig altid de mest overdådige og eksotiske stande med dekorationer af masker, flotte trofæer af afrikanske dyr som zebraer, gnuer og antilopearter i alle størrelser. Disse stande er altid taknemmelige at fotografere, da der bare er et væld af skønne motiver og farver.

Jeg har selv arbejdet som safariguide på en lodge i Sydafrika og rejst en del både i Syd, Vest- og Østafrika, så jeg har for evigt Afrika i hjertet. Det er nu et helt særligt sted, ikke mindst på grund af dyrelivet og naturen. Grundlæggende er jeg jo Latinamerika-freak om en hals, det er også der, jeg har rejst mest, men Afrika kommer klart ind på en andenplads. I virkeligheden er de to kontinenter også svære at sammenligne – de er fantastiske på hver deres måde.

Generelt er jeg helt åben for forslag om, hvor hen i verden jeg skal rejse, så der sneg sig også kataloger og pressemateriale om Iran, Filippinerne, Tibet, Bhutan, Maldiverne og Rumænien ned i posen. Alle sammen steder, hvor jeg ikke har været – så der er rigeligt at tage af.

Rejsemesse i Herning

Jeg valfarter altid ned til de stande, der har Afrika som hovedtema. De har de flotteste og mest eksotiske udsmykninger af standene, og som gammel safariguide i Sydafrika bliver jeg jo altid lidt blød om hjertet, når jeg ser noget fra det store kontinent langt mod syd.

Men som Karen Seneca sagde i sin takketale, så skal vi jo også huske at rejse, selvom vi er hjemme i Danmark. Det har hun helt ret i. Derfor blev jeg som aarhusianer også rigtig stolt over, at VisitAarhus vandt Havfrueprisen, som er den anden pris Foreningen af Danske Rejsejournalister uddeler på ”Ferie for Alle.” Efter den helt vildt seje og flotte åbning af Europæisk Kulturhovedstad 2017 d. 21. januar synes jeg, at det var fuldt fortjent, at VisitAarhus blev hædret.

I den sidste tid er Aarhus blevet omtalt i både The New York Times, Vogue, The Washington Post og ikke mindst på rejsebøgerne Lonely Planets liste over byer i Europa, der er et must at besøge på en Europa-rejse – det er da vildt sejt. Det kan vi virkelig være stolte af, og det er sådan noget, der gør, at man lige retter ryggen et par ekstra tommer, når man går ned gennem midtbyen i Aarhus.

Så alt i alt var det en fuldkommen win win-fredag i Herning. Dagen i dag skal så for mit vedkommende bruges på at pleje mine ”rejsemessetømmermænd” – sikkert med noget så gammeldags og morfaragtigt som en middagssøvn på sofaneseren i selskab med uldtæppe og pude, sidenhen stærk kaffe og ja, en skål slik til at få blodsukkeret op med vil nu heller ikke være at foragte.

Stort tillykke til Karen og Lone og VisitAarhus :-)

Tekst og fotos: Anette Lillevang Kristiansen

Share Button