Jagten på den forsvundne by

Jagten på den forsvundne byEn kold januardag i 1925 stævner det gode skib SS Vauban ud fra havnen i New Jersey, USA med kurs mod Rio De Janeiro i Brasilien. Om bord befinder Oberst Percy Harrison Fawcett sig, en 57 årig distingveret herre med det klare mål at nå Mato Grosso – den sydlige del af Amazonjunglen.

Området betragtes som et ufremkommeligt vildnis, men Percy Harrison Fawcett er overbevidst om, at Amazonas rummer et fabelagtigt kongerige kaldet El Dorado eller som han selv kalder byen – Z. Det drejer sig om en ældgammel by med templer, broer og et netværk af veje der menes, at ligge skjult i den enorme jungle. Med på rejsen er hans søn Jack og hans kammerat Raleigh. Ekspeditionen forsvinder og man finder aldrig senere spor af dem.

Bogen fortælles i to parallelhistorier, hvor man følger forfatterens research og egen rejse i Percy Harrison Fawcetts fodspor og Fawcetts personlige historie fra hans jagt på det forsvundne junglerige.

I nyere tid har videnskabsmænd konkluderet, at der i Mato Grosso umuligt kunne være opstået en kompleks civilisation. Omgivelserne er ugæstfrie og barske og jorden er uegnet til agerbrug, rovdyr lurer overalt i træernes skygge og myggene overfører dødbringende sygdomme. Men Percy Harrison Fawcett var ingen lykkeridder. Han brugte år på, at indsamle beviser, jagten på den forsvundne by blev en skæbnesvanger besættelse for ham og han satte alt ind på at finde stedet. Han studerede petroglyffer, afdækkede kulturgenstande, interviewede indfødte stammer og kom på et tidspunkt i besiddelse af en mystisk stenfigur der muligvis stammede fra byen Z.

Spekulationerne svirrer fortsat om ekspeditionens forsvinden. Sultede de ihjel? Blev de taget til fange af indianere? Fandt de overhovedet den glemte civilisation? Historien om Fawcett har sat sig spor i adskillige dokumentarfilm, museumsudstillinger og romaner helt op til vore dage. Bogen er i øjeblikket ved at blive filmatiseret med Brad Pitt i hovedrollen som den modige og nærmest udødelige eventyrer Percy Harrison Fawcett under navnet ”The Lost City of Z” og ventes at komme i biograferne i løbet af 2012.

Fawcett blev en af de sidste store victorianske opdagelsesrejsende der drog ind i ukendte egne med stort set ikke anden udrustning end et kompas, en machete og et næsten overmenneskelig mod. Han blev kendt som Amazonas’ David Livingstone og man mente, at han var i besiddelse af formidable overlevelsesevner og i øvrigt var fuldkomment frygtløs.

Og Percy Harrison Fawcett havde da også svoret, at han ville foretage århundredes helt store opdagelse, men i stedet afstedkom han et af de største mysterier i det tyvende århundredes opdagelseshistorie.

Forfatteren David Grann derimod opfatter sig selv som en objektiv og jævn journalist der ikke lader sig personligt involvere i sine opgaver. Men han forføres af den fascinerende historie om den viljestærke engelske Oberst og kommer til at bladre stakkevis af hans gamle victorianske dagbøger igennem under sin research til bogen. David Grann rejser fra New York til London og videre til Xingu-floden – en af Amazonas længste bifloder. Helt fra europæerne for første gang satte foden på sydamerikansk jord har de været overbevidst om, at junglen var hjemsted for et forgyldt kongerige. Han sætter sig nu for, at finde ud af hvorfor også eventyrere og generationer af videnskabsfolk har været så besat af at opklare opdagelsesrejsernes største mysterium – nemlig beliggenheden af den forsvundne by.

Forfatteren kommer på sporet af et gammelt manuskript i en bankboks i Rio de Janeiro og opsøger en gammel dame i Amazonas som er den sidste der har set Fawcett i live. Tidligere har han fundet frem til Percy Harrison Fawcetts barnebarn Rolette de Montet-Guerin der er bosat i Wales. Her får han præsenteret eventyrerens gamle breve og lister over hans ekspeditioner helt fra den første i 1906 til den næstsidste i 1921. Dokumenterne viser sig, at indeholde bl.a. kort og beregninger af afstande og mystiske koder med angivne koordinater for placeringen af byen. Desuden viser Rolette forfatteren en gammel signent-ring med familiens motto indgraveret, Nec Aspera Terrent, der betyder ”frygt ikke vanskeligheder”. Det står senere klart, at det var Percy Harrison Fawcetts ring som under optagelsen af en naturfilm i 1979 dukkede op i en forretning i Mato Grossos hovedby Cuiabá. Men svaret på ekspeditionens forsvinden står stadig hen i det uvisse. Siden 1925 har ingen fundet spor af Oberst Fawcett og hans ekspeditionsdeltagere og forfatteren forsøger ihærdigt at afdække hvad de skete med dem.

David Grann er journalist og forfatter og bosat i New York og har bl.a. arbejdet som skribent for New York Times Magazine, The Washington Post og The Wall Street Journal. Han har en Masterdegree i kreativ skrivning fra University of Boston, men blev først freelancejournalist efter en research-rejse i Mexico. David Grann har tidligere udgivet ”The Devil and Sherlock Holmes” – The Tales of Murder, Madness and Obsession som er en antologi bestående af 12 af hans tidligere offentliggjorte essays.

”Jagten på den forsvundne by” er hans første roman og blev i 2009 kåret til en af årets bedste bøger af New York Times. Den er blevet international bestseller, er imponerende godt researchet og uhyre levende fortalt. Netop det faktum, at beretningen er sandfærdig gør den i den grad nervepirrende og enhver rejsende med trang til eventyr fra en svunden tid vil elske den. En fandenivoldsk historie fra dengang der var rigtige eventyrere til, hvor verdenskortet endnu var fuld af hvide pletter og ekspeditionerne var både farefulde og dødbringende. Den har alle ingredienserne til en spændingsfyldt rejseberetning, man fanges i den grad af historien og bogen er svær at lægge fra sig. Der er spænding til absolut sidste blad er vendt.

David Grann (Gads Forlag)

327 Sider (inkl. kildehenvisninger)

ISBN nr. 978-87-12-04540-3

Bogen er oversat fra engelsk og skrevet af den amerikanske forfatter David Grann.

Share Button