La Ceiba, 14.000 sommerfugle og en strejke

Nå nu er det vist på høje tid at jeg for skrevet det her afsnit. Jeg er i mellemtiden kommet til en lille by der hedder Trujillo hen af kysten mod øst, på den mest besynderlige måde, men det kommer jeg lige tilbage til.  Det var nemlig en rimelig spændende tur hertil. Forklaring følger!

Men først lige opdatering fra efterhånden ret mange dage:
Først vil jeg lige fortælle at manden som blev skudt med en gummikugle i Dangriga i fredags, var både i besiddelse af – og påvirket af Marihuana. Politiet havde jagtet ham noget tid, og fik altså endeligt ram på ham i hotellets baghave. Vel egentligt ikke nogen overraskelse at få og vide. Manden var afgjort enten psykisk syg, dopet op eller bare almen vanvittig, så det kom egentligt ikke som nogen overraskelse for mig at få det at vide. Dangriga er en forholdsvis lille og normalt fredelig by, så Louise – ejeren af hotellet var meget chokeret. Alt hvad der kunne kravle og gå var på gaden for at se hvad der foregik, for alle vidste at der normalt aldrig skete noget hos fredelige Louise og hendes hotel. Så sladderen havde gået som en løbeild fortalte hun mig senere, og langt om længe var der så nogen der havde fået snuset sig frem til hvad der var galt med manden. Men jo som sagt en ganske festlige indslag sådan en sløv fredag hmmm.

I lørdags skulle jeg så med båden til Porto Cortes i Honduras. Det gik fint, godt nok med den sædvanlige mængede forsinkelser, ineffektivitet ved immigrationskontoret og alt det andet som nu hører sig til i Latinamerika. Men endelig kom vi da af sted med 2 timers forsinkelse. Sejlturen var smuk med turkisblåt vand og masser af små palmeøer og atoller og fastlandet i horisonten. Alt gik planmæssigt lige indtil vi kom ud i åbent hav og bølgerne blev ret heftige. En lille pige ved siden af mig blev søsyg og brækkede sig ud over gulvet og senere ud over rælingen, men hvad det er jo set før! Hendes mor tog det nu med sindsro og lod hende brække sig i en pose, som derefter bare røj i havet. Det er sgu ikke så sært at den her klode er ved at drukne i skidt. Det er meget meget få mennesker i den her del af verden der har forståelse for – eller bare gør den mindste smule op i miljøhensyn. Det er sørgeligt at se! De udviser en meget stor ligegyldighed.

Da vi ankom til Porto Cortes var det første jeg så et Mærsk containerskib – så er det man bliver vældig stolt af at være dansker og føler sig hjemme midt ude i verden. Jeg har set Mærsk skibe overalt i verden og det er nu altid meget hyggeligt syntes jeg. Den lå side om side med containerskibe fra Panama.

På kajen blev alle overfaldet af folk der ville køre os alverdens steder hen. Helt ærligt så havde jeg ikke rigtigt gjort mig nogen tanker om hvor jeg egentligt ville hen her i Honduras, så jeg lod skæbnen lidt råde, hvor jeg skulle ende op henne. Men først skulle alle til immigrationskontoret, som lå en 15 – 20 minutters kørsel fra havnen. Det blev et show uden lige. Vi var vel 8 – 10 udlændinge, resten fra Belize og Honduras. Immigrationskontoret lå en slags lagerbygning og lignede alt andet end en grænsepost. Ydermere fik vi at vide at vi var nødt til at vente, for den kvindelige grænsebetjent havde ikke tid til at ekspedere os nu. Ok så langt så godt!

Vi ventede i noget tid inden hun ankom i en almindelig T-shirt og egentligt bare lignede en eller anden rengøringskone de havde fisket op et sted.

Nå men hun låste sig ind i lagerbygningen der var fyldt med papkasser, og lignede et sted der enten var ved at blive pakket ned eller ud. Ineffektiviteten nåde nye højder! De indrejsekort som man altid udfylder, og som man selv plejer at udfylde, gav hun sig til at udfylde for hver enkelt. Det tog selvfølgelig 10 lange og 8 brede, men sådan skulle det være. Så det tog vel 1,5 time for ca. 10 mennesker at komme igennem. Man skal have sit indrejsestempel til Honduras og betale indrejsegebyr, ellers får man store problemer når man engang skal ud igen. Så der var intet at gøre udover at vente. Vi kom efterhånden til at lære hinanden at kende i køen. En ret broget skare af canadiere, australiere, en enkelt græker, englændere, tyskere og mig som dansker. Nå men endelig kom hun da igennem køen i et meget meget roligt tempo, der var overhovedet ingen grund til at overanstrenge sig, og det viste hun da også med alt tydelighed. Plus at hun skal give en skideballe til statsborgere fra Honduras og Belize fordi de tror at de kan komme først i køen.

Da må jeg sige at hun var ret god og meget konsekvent, vi udlændinge fik faktisk fortrinsret.

I mellemtiden nåede jeg snildt at planlægge en videre rejse, at finde ud af hvilken retning jeg skulle tage i. Men der var også knapt så mange muligheder for vi ville alle sammen blive kørt til byen San Pedro Sula længere sydpå, hvilket lidt var knudepunktet for videre færd. Så hu hej gik det sydpå af en meget nordamerikansk udseende motorvej, med Pizzahut, Burgerking og alt det andet man er vant til fra USA. Nå ja så lå der godt nok også lige en død hest i vejsiden, men det var jo en mindre detalje. Vi kørte ret spændende, da det var planen at vi skulle nå en bus østpå mod Tela og La Ceiba kl. 15.45. Vi nåede snildt bussen for vi ankom er fint til tiden, men næste bus er selvfølgelig også forsinket. Uvist af hvilken årsag, almen latinamerikansk slendrian tror jeg. Bussen er næsten fuld, alt er proppet i bagagerummet og vi ligner nogen der er klar, men nej kl. 16.45 holder vi der stadig. Måske venter vi på at få bussen helt fyldt op. Man kan sige meget om de her mennesker – men de ved altså noget om samkørsel, de skal de have – så rigeligt endda.

Busserne er altid proppet, så de er ved at gå op i limningen. I mellemtiden har jeg nået at tage en verbal slåskamp med en fuldstændig overgearet mand der tror at han skal have drikkepenge for at bære min rygsæk 2 meter fra den ene bus til den anden. Han hyler op MONEY MONEY MONEY! Altså undskyld men der skal altså være måde med alting, godt nok er jeg i deres land, men han behøver ikke skabe sig som et forkælet barn. Så det for jeg lige ham forklaret på en mellemting mellem engelsk og gebrokkent spansk, så holder han da også kæft til sidst. Uvist er nu om han kunne have den frækhed at hive min rygsæk ud af bagagerummet bare for at hævne sig, men han har vist ikke helt styr på hvilken rygsæk der tilhører hvem. Vi kom jo en hel flok backpackere.

Nå men endelig kommer vi da af sted i en sky af sort udstødningsgas i en gammel bus der lige med nød og næppe kan hænge sammen. San Pedro Sula virker som et lidt hårdt sted, og efter kontroversen med bagagebæreren begynder jeg at overveje lidt hvordan det her land er sådan rent sikkerhedsmæssigt. Skal man sloges med dem, er det som i Bolivia, hvor man skal have et øje på hver finger og helst et i nakken også – eller hvad.

Turen mod Tela og La Ceiba er meget smuk og faktisk ganske bjergrigt. Grønne bjerge beklædt med tropisk vegetation, palmer og tæt regnskov. Til tider udsigt til Det Caribiske Hav mod nord.

Jeg kommer til at snakke godt med fyren fra Grækenland. Han er fra Athen og hedder Demetris. Det er meget sjældent jeg har mødt grækere. Et engelsk par står af i Tela og Demetris og jeg tager det seje træk og fortsætter mod La Ceiba – små 2 timer mere. Han skal nå båden til øen Roatan i morgen, jeg regner bare med at hænge lidt ud i La Ceiba, indtil jeg finder ud af hvad der skal ske videre.

Vi ankommer kl. ca. 20 til La Ceiba og deler en taxi til centrum. Det er lørdag aften, men lidt sløv i byen. Men virker som en ret stor by. Vi ender op på et billigt hotel i et dorm sammen med en australsk pige. Jordens mest elendige senge, hvor man kan mærke bundbredderne, men hvad kan man forvente til 8 USD. Vi er ved at dø af sult efter næsten 12 timers rejse uden andet end kiks og vand, så vi indtager Pizzahut i stor stil, og guffer os tykke og fede i pizzaer og spaghetti.

Næste morgen vågner vi op til larm, ingen vand og ingen lys – bare et så møgbilligt hotel, så jeg beslutter at finde noget bedre. Jeg siger farvel til Demetris og den australske pige og flytter få meter ned af gaden og for et nydeligt værelse med Tv til få dollar mere. Godt nok i et lidt skummelt kvarter, men man kan jo ikke få det hele. Jeg ser CNN og hører et interview med et ungt par fra Californien der har været på bryllupsrejse med det skib der er sejlet i et isbjerg i Antarktis. Lidt en vild historie med de to. De er nu i sikkerhed i Santiago i Chile, men begynder lidt at overveje om de har gjort noget forkert i deres liv. Inden de tog af sted fra Californien brændte deres hus under de store brænde der har hærget Californien på det sidste. Senere på bryllupsrejsen blev de evakueret fra en hurricane i Costa Rica og nu er deres båd sejlet i et isbjerg i bedste Titanic stil. Hvad bliver det næste? De tager de nu med et smil, men fortæller lettere rystede om tiden i redningsbåden, da skibet var ved at synke. Så wauw vild historie!

Om mandagen er jeg ude og kigge lidt på La Ceiba. Det er en stor by og de har alt lige fra Pizzahut til Burgerking og alt det andet amerikanske skrammel. En livlig by på hverdage, masser af mennesker, men måske knapt så charmerende. Jeg ender op langt udenfor byen i håb om at finde frem til et sommerfugle museum der skulle ligge der. Lidt af et projekt at finde. Aner ikke hvad sommerfugl hedder på spansk, men da jeg ser en reklameskilt for et hotel med en sommerfugl på finder jeg en mand og viser ham sommerfuglen og siger museo. Den forstår han godt, han viser mig retningen, og smiler lidt af min fremgangsmåde. Jeg finder ikke det sted ved egen hjælp, det viser sig at være langt inde i et parcelhuskvarter, da jeg endelig nå frem til stedet med taxi. En privat mand har stedet, han hedder Robert, er amerikaner og gammel skolelærer. Han ved alt om sommerfugle, biller, natsværmere, græshopper, og alt i kryb fra hele verden. Han har en samling på 14.000 sommerfugle fra over 100 forskellige lande. Handler med dem, bytter og sender og modtager sommerfugle i tørret tilstand fra samtlige afkroge i verden. Jeg for den mest fyrstelige guidede tur rundt i museet. Han er imponerende. Viser mig hvordan han konservere både biller og sommerfugle, først ligger de ovenpå en svamp der får væsken suget ud af dem og derefter ligger de 14 dage i en varme eller tørrekasse, til de er nærmest mumificerede. Han viser mig hvordan han gasser dem, så de ikke tager skade osv. De store for en indsprøjtning.

Syd – og Mellemamerika har de blå arter i sommerfugle, mens Asien har de grønne. Han har møl, guldsmede, den største møl har et vingefang på 30 cm og er lige fanget nede af vejen. Han har vildt mange fra Honduras, bor næsten lige nabo til en Nationalpark, hvor han tit er ude og fange sommerfugle. Nogle af dem er giftige, andre smager bare grimt hvis dyr spiser dem, nogle er kamuflagefarvede, nogle ligner et blad, nogle meget stærke farver, andre mere afdæmpede. Han har også vandrende pinde, skorpioner, edderkopper og kakkelakker. Vi er hele runden rundt og se på alle slags kryb, både de døde og de levende. Jeg får lov til at holde en fed behåret Tarantel edderkop i hånden. Den virker nu meget flink, men han har en anden som er totalt aggressiv. Da han pirre til den med en kuglepen, bliver den helt hysterisk. Ungerne kender stedet og bringer ham alle mulige biller de fanger. Så for de en lille skilling for det, ligesom vi gjorde for muldvarpehaler da vi var børn. Jeg for også lov til at se en sommerfuglevinge i mikroskop. Farverne er i felter, ligner en leguan eller slange. Han har også en bog om hvad folk rundt omkring i verden spiser af underlige ting. Hvad for eksempel med spaghetti med larvesovs? Jeg fortæller ham om dengang i Sydafrika jeg spiste Mopani orme, og at vi hver uge lokkede gæsterne til det også – tit under stor protest!

Robert viser mig også en plakat han har lavet af en mand der hedder Kjell Sandved, lyder meget skandinavisk – han er vist norsk. Han er fotograf og har lavet alfabetet af bogstaver i mønstret på sommerfugle vinger.

Da Robert er gammel skolelærer, modtager han også børn som han underviser i biller og sommerfugle, og folk fra Universiteter fra hele verden kommer og ser stedet. Det var godt nok også en oplevelse. Ikke at jeg måske er så meget interesseret i sommerfugle, men det var rigtigt sjovt og spændende at se. Imponerende antal han have. Og hvor var de flotte og meget store og specielle mange af dem. La Ceiba ligger ikke ret langt fra Pico Bonito Nationalpark, med bjerget Pico Bonito som smuk midtpunkt indhyllet i tågeskov. Den er omkring 2500 meter højt. Skulle være ret svært at bestige trods dens forholdsvis lave højde. Men tæt regnskov og meget stejl. Turen hertil Trujillo i går som jeg skrev lidt om i begyndelsen nåede som sagt at blive lidt en småspændende oplevelse – eller i hvert fald en af de oplevelser som gør en rejse til en man sent glemmer.

Jeg skulle med bussen kl.14 til Trujillo og det hele gik fint og vi kom af sted til tiden. Vi havde vel kørt en times tid da vi lige pludselig stopper ude midt i junglen og folk begynder at gå ud. Til stor ærgrelse for en sort fyr som sidder overfor mig. Han bander noget over det – på engelsk! Jeg spørg ham hvad der sker og han siger at vi er blevet beordret af og gå til næste by, da der er en strejke i gang ude midt på en bro og vejen i begge retninger er spærret af. Ok den tror jeg ikke lige helt jeg fik fat på! Hvad strejker de for?

Et eller andet med at oliepriserne er steget så meget får jeg at vide. Jeg har lidt mine bange anelser. Fyren er fra Honduras, men har boet 27 år i New York – bor der stadig! Han er bare i Honduras på ferie for at besøge sin familie. Han virker ok, og taler jo engelsk, så jeg tænker at jeg hellere må holde mig til ham. Jeg er ikke vild med at skulle gå alene, selvom der er mange mennesker på vejen. Aner ikke hvor lang tid vi skal gå og hvorhen til. Til næste by har vi fået at vide – hvor langt er det?

Nå men vi begynder at gå, mig med rygsæk, fyren med 3 store kufferter på hjul. Selvfølgelig begynder det at stå ned i stænger, så vi er nødt til at søge tilflugt under en truck. Folk tager situationen med en knusenes ro, og gør som man nu vil gøre i Latinamerika. Man udnytter situationen og smækker en isbod op på vejen – selvfølgelig! Her er mennesker og de vil sikkert gerne købe en is i ventetiden – klart nok! Vi går nok 3 – 4 km og kan efterhånden begynde at ane en massiv menneskemængede langt ude af vejen. Min nye ven eller hvad jeg nu skal kalde ham er sådan set flink nok. Gode råd er jo dyre, og jeg kan ikke gå her selv. Vil ikke kunne forklare dem det på spansk hvis der sker noget. Fyren bor i The Bronx East end, så jeg sætter min lid til at han har set lidt af hvert og er den hærdede type. Han siger til mig at Honduras er ekstremt farligt og at jeg hundene skal passe på mig selv. Og det er så sagt at en fyr der har boet 27 år i The Bronx i New York, jeg tror måske ikke lige det sted har ret meget at lade andre høre – mht. kriminalitet.

Vi går og vi går og jeg begynder at tvivle på om der nu også er en bus til os på den anden side af broen. Regner med at vi måske er relativt tæt på Trujillo, men da jeg ser et vejskilt der fortæller at der er 59 km til Trujillo, begynder det at blive lidt for spændende. Det bliver snart mørkt, for vi er jo selvfølgeligt blevet forsinket endnu engang. Ved ikke helt hvad jeg skal gøre af mig selv, men er nødt til at være helt cool. Man ved aldrig med deres strejker, de kan tit udvikle sig voldeligt. De her mennesker har jo et temperament uden sammenligning. De kan være højeksplosive når det handler om strejker og politik. Vi ankommer til broen der ganske rigtigt er fyldt med mennesker med bannere, højttalere og ligner et bedre præsidentvalg. Folk er stimlet sammen og hører på en der taler og der er massiv politiopbud. Er jo godt klar over at alle er korrupte her, selv politiet, så jeg er bare nødt til at bede til at det går. Jeg er absolut eneste hvide i miles omkreds. Møder ikke en eneste rygsæksrejsende.

Endelig når vi til et sted, hvor der faktisk holder taxier. Fyren og jeg får os proppet ind i taxien med 3 kæmpekufferter, rygsæk og en kvinde på forsædet. Chaufføren kører os hen til noget der minder om en busstation. Det der er lidt besværligt og lidt utrygt her i Mellemamerika er, at de ikke har deciderede busstationer. De har et væld af forskellige busselskaber, dyre og billige, private og offentlige og alle har de hvert deres kontor. I Sydamerika er alle buslinjerne samlet på busstationer med hvert deres kontor, men her er de spredt over den halve by. Så man skal altså vide præcis hvilket busselskab man skal rejse med. Kontoret er tit bare et lille sted, og busholdepladsen en grusplads ved siden af, så man kan ikke umiddelbart nødvendigvis se at det er en busplads.

Så det kan godt være lidt en skattejagt at finde det rigtige sted. Der hvor vi ender op er også bare en grusparkeringsplads. Endelig kommer der en bus, ikke vores selskab, men også en der kører til Trujillo. Det er næsten mørkt og jeg er nødt til at komme til Trujillo. Men så skal jeg betale taksten fra der hvor vi er og så til Trujillo. 3o Lempira mere. Min nye ven Herman som han hedder spørg om jeg vil det, og det vil jeg helt sikkert! 30 Lempira er ca. 1,5 USD, så det er bare slet ingen tvivl om hvad jeg skal. Han tager så med, jeg tror godt han kan mærke at jeg ikke syntes det her er fedt. Han virker som en hærdet fyr efter mange år i New York, men siger alligevel til mig at Honduras er voldsom, selv han syntes det! Så i hans rå udtryk er der alligevel et omsorgsgen. Han er for øvrigt kok i den amerikanske flåde, og virker ok. Han har ingen problemer her normalt, men han er også indfødt. Han er vist ret bekymret for mig. Han spørg hvor jeg skal bo i Trujillo, om nogen kommer og henter mig. Det gør der jo ligesom ikke, så han vil finde en taxichauffør til mig der kan køre mig til et hotel der hedder Emperador. I bussen forsøger de forresten at snyde mig med billetten. Det er så typisk, den koster 30 Lempira, jeg giver dem 100 og får 60 tilbage. Det er ligesom simpel matematik og rent snyderi. Herman råber op til dem og jeg får mine 10 Lempira tilbage. Men det skulle lige prøves – de er nådesløse, og ja hæmningsløse også for den sags skyld.

Du må ikke stole på NOGENSOM HELST HER siger Herman, og jeg ved godt at han har ret. Men som jeg siger til ham, det er et valg, jeg har selv valgt at være her og er nødt til at deale med det – lige meget om jeg vil eller ej! Har prøvet det masser af gange i Sydamerika, det er anstrengende og træls, trættende og man føler sig udnyttet på det groveste. Men der er intet at gøre, det er mentaliteten her, jeg er gringa og sådan er det bare. Det er så op til en selv om man vil sloges med dem eller lade sig snyde. De er bare så proffe, at det sommetider er umuligt at gennemskue dem. Man skal være over dem konstant. Det er altid lidt et dilemma for mig, for jeg kommer fra et rigt land, og egentligt er det at gå i lidt små sko at hidse sig op over et par dollar. Jeg tjener nærmest mere på et år end de gør i hele deres liv, så jeg skulle jo være et dårligt menneske hvis jeg ikke kunne give en tigger et par kroner. Men problemet er bare at her er mange fattige, ikke engang så slemt som så meget andet jeg har set. Så hvis jeg skulle give til alle fattige, så ville jeg da bliver ruineret i løbet af kort tid. Så det er altid svært. På stationen i La Ceiba kom en mand hen til mig for at tigge penge, han har halvsidig lammet, men kunne godt gå. Han lignede noget katten havde slæbt ind, så jeg gav ham 1 Lempira. Men som rejsende er man nødt til at være hård, og insistere på ikke at give dem noget. Men altid har det været og vil det være et dilemma for mig. Man skal virkelig finde den hårde siden frem i sig selv. Man hverken kan eller skal redde hele verden.

Nå men vi ankommer til Trujillo og jeg får mit hotelværelse og alt ender i god ro og orden. Problemet kan måske blive hvordan situationen ser ud på vejen tilbage til La Ceiba, når den tid kommer. Jeg har en nødløsning, hvis alt glipper. Der går en indlands busrute til hovedstaden Tegucigalpa, hvis de stadigvæk bliver ved med at spærre broen med demonstranter. Men nu må jeg se hvordan det udvikler sig! Jeg kan jo nok bare ikke regne med en sort bredskuldret bodyguard fra Bronx på tilbagevejen, hvis jeg igen skal af og vandre 3 – 4 km med rygsæk.

Dagens vise ord: Mellemamerika er hård, der er ingen tvivl mere, det har der nu heller aldrig været hos mig. Det er afgjort den hårde ende af Latinamerika. Men jeg skal gennemføre og må bare håbe på at nogen holder hånden over mig. Men det er jeg nu ret sikker på der er! Hvis jeg ikke var 500 % sikker på det ville jeg aldrig være i stand til at rejse de her steder.

Share Button