På jagt efter Amazonas gyldne by El Dorado

Lost City of Z.

I aftes skete det! Endelig! Ja, vi har simpelthen ventet på det i hele syv år, men tålmodighed er jo som bekendt en dyd. Helt siden 2010 har vi med jævne mellemrum holdt øje med, hvornår filmen fik præmiere – eller om den overhovedet blev lavet.

Det er filmen ”Lost City of Z,” jeg taler om. Historien om den britiske oberstløjtnant Percy Harrison Fawcett, der sammen med sin søn Jack og dennes ven Raleigh forsvandt i Amazonas i 1925 i et forsøg på at finde El Dorado, den store civilisation, der menes at have eksisteret dybt inde i Amazonjunglen.

Interessen for ”Lost City of Z” startede for mit vedkommende i en boghandel i Oxford i 2010, hvor jeg fandt bogen på engelsk. Ekspedienten brød ud i et stort begejstret smil, da han så hvilken bog, jeg havde bestemt mig for at købe.

– Det er en bestseller; en fantastisk bog, og den er på vej til at blive filmatiseret, fortalte han mig.

Bøger om Percy Harrison Fawcett

Bogen om Percy Harrison Fawcett er skrevet af den amerikanske journalist David Grann, der selv tager til Brasilien for at forfølge sporet efter den entusiastiske eventyrer, der sidst blev set ved Dead Horse Camp i nærheden af byen Cuiabá i den brasilianske delstat Mato Grosso i maj 1925. Bogen “Tabte Verdener” er Fawcetts egen beskrivelse af rejserne i Amazonas indre.

Jeg var faldet pladask for historien og for det fine omslag på bogen, og måtte simpelthen have den med hjem. Det er Sydamerika, det er eventyr, opdagelsesrejser, gamle landkort og jagten på efterladenskaber af en forsvunden civilisation – det er rent Indiana Jones. Det kan ikke blive ret meget bedre.

Da jeg kommer hjem til Danmark, opdager jeg, at bogen faktisk også er udkommet på dansk og ganske rigtigt, så står der på bagsiden, at den er ved at blive filmatiseret med selveste Brad Pitt i hovedrollen. Bogen blev i øvrigt kåret som en af årets bedste bøger af The New York Times. Uhhh, der er lagt i ovnen til noget stort!

Jeg kan levende forestille mig overlækre Brad Pitt krydse frådende floder, hakke sig igennem den ufremkommelige regnskov med machete og sloges med indfødte kannibalstammer. Forventningerne var helt oppe i det røde felt.

the-lost-city-of-z-movieposter

I går var det endelig blevet dagen til at se filmen “Lost City of Z,” som vi har ventet på i syv år. Første gang, jeg hørte om historien var nemlig i 2010 i Oxford i England, hvor jeg købte bogen om den britiske opdagelsesrejsende og eventyrer Percy Harrison Fawcett, der på mystisk vis forsvandt i Amazonjunglen i 1925. Foto: Bo Skov Særkjær

Guldbyen, der blev hans skæbne
Straks kastede jeg mig over bogen og var intet mindre end solgt. David Grann, forfatteren til bogen er journalist på The New York Magazine og udover at fortælle selve historien, graver han også et spadestik dybere i Amazonjunglens klæge jord ved selv at rejse til Brasilien og forsøge at finde ud af, hvad der skete med den britiske eventyrer. For det ér en forunderlig historie – og mystisk ikke at forglemme.

Percy Fawcett har nemlig en altomsiggribende passion – eller begrebet besættelse er nok i virkeligheden mere dækkende. Da han som landmåler i 1906 bliver hyret af Royal Geographical Society i London til at lede en ekspedition, der skal til grænselandet mellem Bolivia og Brasilien, for at kortlægge området i forhold til landenes grænsedragning, støder han på spor af en gammel civilisation inde midt i junglen.

Vejen dertil er gået ad brusende floder med fjendtligt indstillede stammer inde langs bredden, der angriber med forgiftede pile. Det grumsede muddervand er fyldt med piranhas og sidst men ikke mindst, så truer nådeløse sygdomme med at gøre det af med ekspeditionsdeltagerne hvert øjeblik, det skal være.

I første ombæring handler det om for Percy Fawcett, gennem den hæder, som ekspeditionen vil give ham, at få rettet op på hans fars noget blakkede ry som militærmand. Sønnen har svært ved at nå op i graderne på grund af faderen og en vellykket færd gennem Amazonas vil kunne give Fawcett tiltrængte point. Men der støder imidlertid noget til. Noget som Fawcett ikke lige havde taget med i beregningerne, da turen gik mod Sydamerika.

Han finder nemlig potteskår og udskårne stenrelieffer langt væk fra alfarvej ude i junglen ved Xingu-floden og konkluderer, at der i tidernes morgen har eksisteret en avanceret civilisation i regnskovens dybe indre.

Percy Harrison Fawcett

Percy Harrison Fawcett blev født i 1867 i Torquay, England og var ingeniør og oberst. Han var imidlertid også opdagelsesrejsende og arkæolog og kastede sig frygtløs ud i at finde en forsvundet civilisation i Amazonejunglen – det blev hans død, og han blev aldrig fundet.
Foto: Wikimedia Commons

En  senere ekspedition for at finde og kortlægge Rio Verde-flodens udspring i Amazonas overbeviser ham endnu engang om muligheden for en fortidig større bebyggelse i Sydamerikas endeløse regnskove. Han leder nu efter El Dorado – den sagnomspundne by af guld, som han for sig selv døber Z.

Flere gange drager han ud for at finde byen, og da et gammelt landkort dukker op og også viser en større bosættelse, kan intet stoppe ham. Hverken skeptiske kollegaer og nedladende kommentarer eller hånlig latterliggørelse fra de etablerede forskerkredse kan sætte en stopper for Fawcetts higen efter beviser på byens eksistens.

Han opsøger endda det clairvoyante medium russeren Helena Blavatsky for at få hjælp til at finde byen. Hun kan blandt andet fortælle, at stedet er Fawcetts skæbne, og at han ikke vil få ro i sindet, før han har fundet byen. Men det hele går faktisk hen og bliver temmelig skæbnesvangert.

Den sidste ekspedition bliver nemlig fatal for Fawcett, hans søn Jack og vennen Raleigh. De forsvinder i Amazonas og bliver aldrig fundet. De bliver sidst set i byen Cuiabá, der er hovedstaden i den brasilianske delstat Mato Grosso, og et brev til deres familie skrevet sidst i maj 1925 på den sidste lejrplads Dead Horse Camp, inden de drager ind i junglen, er det sidste man nogensinde ser eller hører til dem. I filmen er det kun Fawcett og Jack, der drager afsted, ikke Raleigh.

Det gør historien til noget af en legende. For hvad skete der med dem? Der er i årevis blevet spekuleret i deres skæbne. Blev de syge og døde? Blev de opslugt af floden eller den nådesløse regnskovsvegetation? Blev de taget til fange af en kannibalstamme og kogt i en stor sort gryde?  Fandt de overhovedet byen Z, og kunne man forestille sig, at de alle tre blev optaget i en stamme og levede der til deres død? Ja, spørgsmålene er mange – og der er ingen svar.

Hvorom alting er, så gik Percy Fawcetts hustru Nina og deres to yngste børn rundt hjemme i England og ventede. Håbede, ventede, troede. Troede på, at de alle tre en dag ville komme hjem igen, men de kom aldrig. Hvad der skete dem, finder verden formentlig aldrig ud af.

Filmholdet på optagelse til Lost City of Z i Columbia

“Lost City of Z” er optaget i Colombia, England og Irland og er en meget flot og ganske autentisk film, der meget godt viser, hvordan det har været at skulle forcere det grønne helvede i Sydamerika – ikke en ekspedition for tøsedrenge.
Foto: thelostcityofzfilm.com

Havde Percy Fawcett ret?
I går var så dagen, hvor syv års spænding for os skulle udløses. Nok kender jeg jo historien i detaljer og også slutningen, men jeg var spændt på, hvordan de havde fået sat filmen sammen. De seneste dage har jeg læst og hørt et par anmeldelser af filmen, og anmelderne er ikke sådan videre begejstret.

I Go’ Morgen Danmark var man en smule lunkne og landede på tre stjerner, Politiken var heller ikke helt oppe at køre af iver. Jeg har indtil videre kun læst to anmeldelser af filmen, der har hyldet den i positive vendinger.

En af de mere begejstrede anmeldelser af “Lost City of Z” er fra filmmagasinet Ekko:

Nu synes jeg imidlertid anmeldelser kan være noget vildledende, og måske er tiden i virkeligheden ikke helt til film om opdagelsesrejsende, så derfor bliver den lavt bedømt. Vi vil nok  eller helst have superheltefilm i disse år, noget a la Batman eller Superman, og selvom jeg jo personligt synes, at der er noget mere superhelt over en virkelig mand af kød og blod, der forcerer en livsfarlig Amazonjungle på jagt efter en forsvunden by, så er biografgængerne måske nok til noget andet. Så jeg synes, at filmen er blevet lidt hårdt bedømt.

Hovedrollen som Percy Harrison Fawcett spilles af Charlie Hunnam og altså ikke Brad Pitt, som det først var planlagt, men det gør nu ikke noget. Jeg synes, Hunnam udfylder rollen som Percy Fawcett ganske overbevisende, selvom filmen til tider bliver en smule langtrukken. Den varer 2 timer og 21 minutter, og man kunne måske godt have kappet lidt af hist og pist.

Filmen Lost City of Z

At nå frem til en forsvunden by i junglen er forbundet med store farer. Fjendtlige kannibalstammer lurer overalt og måske er det netop den skæbne, der overgik den modige britiske opdagelserejsende. Fawcett forsvandt i hvert fald sporløst, så siden 1925 har man spekuleret i, hvad der skete i Amazonas indre. Foto: Robert Pattinson, thelostcityofzfilm.com

Det undrer mig nu en smule, at den har fået så dårlige anmeldelser. Man har tilsyneladende heller ikke i biografverdenen i Danmark haft det helt store tiltro til filmen. Det kan man for eksempel se på de tider, filmen går på. Kl. 21 i den lille sal – i kun én uge. Der bliver ikke givet ved dørene.

Nå, ja og så blev den også vist i Babybio kl. 11 om formiddagen her i Aarhus – det finder jeg nu lidt tamt, og det vidner om, at man generelt ikke har haft den store begejstring. Jeg synes nu ellers, filmen har samtlige ingredienser, der skal indgå i et ægte action-eventyr.

Adventure, spænding så det løber i stride strømme ned ad palmestammerne, kærlighed, savn, passion, mystik og flere spørgsmål end svar. Den er fantastisk godt lavet, fede scener med 35 millimeter optagelser i England og Irland og ikke mindst junglen i Columbia, masser af dramatik og så er den baseret på en virkelig hændelse.

Man kan jo så mene om Fawcetts teori om en guldby, hvad man vil, men fakta er, at der i 2010, via satellitbilleder, blev opdaget cirkler, kvadratiske pladser og geometrisk figurer på jordoverfladen og tegn på organiseret landbrug i tidligere tider i et større område i Amazonas.

Nyere teorier går på, at der muligvis godt kunne havde været en civilisation i regnskoven, men bosættelsen har ikke haft stenhuse, som vi kender det fra maya- og inkacivilisationerne i Mellem- og Sydamerika. Bygningerne har bestået af træ, siv eller blade – altså noget forgængeligt, som er forsvundet.

Den amerikanske arkæolog Michael Heckenberger har de senere år fundet resterne af mere end tyve præcolumbianske bosættelser nær Xingo-floden i den brasilianske del af Amazonjunglen. Disse byer har været beboet mellem år 800 og 1600 eft. Kr., så selvom videnskabsfolk i mange år har fastholdt, at jordbunden i Amazonjunglen ikke er frugtbar nok til, at man kan dyrke afgrøder, så har en stor civilisation altså kunnet overleve der.

Forskere har argumenteret med, at der ganske enkelt ikke været mad nok til en større befolkning, men måske har disse mennesker, der jo har været vant til livet i junglen, haft færdigheder og dyrkningsmetoder, som vi ikke kender til i dag.

Så han havde formentlig ret, denne mytiske og brave opdagelsesrejsende fra Devon i England, når han blev ved med at påstå, at der har været en stor by i Amazonas – om den så har været af guld, kan jeg godt have mine tvivl om, men vi mennesker elsker jo gode livskraftige legender.

“Lost City of Z” er helt bestemt en god og flot film, som kan opleves af hele familien. Den er tilladt for børn fra 11 år, og jeg er sikker på, at de vil elske den. Der er i hvert fald lagt i ovnen til et godt jungleeventyr med alt, hvad dertil hører.

Du kan her læse min boganmeldelse af “Jagten på den forsvundne by” fra 2010.

Klaptræ fra filmen Lost City of Z

Jeg har kendt til beretningen om Percy Fawcett siden 2010, hvor jeg fandt bogen i en boghandel i den engelske universitetsby Oxford. Allerede på det tidspunkt stod historien til at skulle filmatiseres – med Brad Pitt i hovedrollen, men der skulle altså gå hele syv år, inden jeg endelige i går kunne få filmen at se.
Foto: rafgon85, thelostcityofzfilm.com

Tekst og fotos: Anette Lillevang Kristiansen

Share Button