Fedt at fortælle Troels Kløvedal om Påskeøen

Beslutning: Anette L. Kristiansen har besluttet at rejseoplevelser skal føre til et studie i antropologi eller etnografi.

Af: Annette Holm, Foto: Brian Dixen

Torsdag d. 4. juni 1998

Sjældent har Anette L. Kristiansen fra Rindum haft så stor fornøjelse af sine rejseoplevelser, som da hun kunne hjælpe Troels Kløvedal med hans forberedelser til det næste togt, der bl.a. skal gå til Påskeøen. Hun syntes, det var fedt, at hun kunne fortælle noget, som han ikke vidste.

Mødet mellem de to rejselystne fandt sted i februar. Troels Kløvedal skal afsted i efteråret, mens Anette L. Kristiansen har valgt at stikke af til Thailand, Malaysia og Singapore.

Hun var taget til et foredrag med Troels Kløvedal og da han fortalte, at turen til efteråret går til Påskeøen, kunne hun ikke dy sig for efter foredraget at spørge, om han ville se hvad hun havde med sig dernede fra. Han var meget interesseret og spurgte, fordi han ikke har mødt mange, der har været på Påskeøen.

Det resulterede i, at Anette L. Kristiansen sendte ham sit hæfte om Påskeøen med de mange oplevelser, hun også har berettet for dette blads læsere om. Han kvitterede med sin sidste bog og en personlig hilsen.

Men allerede dengang var hun ved at forberede sin næste tur, og tankerne gik først mod Indien og Nepal. Det blev hun imidlertid frarådet, da tidspunktet betød, at det var monsum med tåge i Nepal og regn i Indien, så der ville være malariamyg og pløre. Det blev droppet.

Vild med tog
– Jeg er vild med at køre i tog, så herefter undersøgte jeg mulighederne for Den transsibriske jernbane, men de planer blev droppet, da budgettet ikke kunne holde til den legende. Så valgte jeg Thailand, fordi det er billigt, men besluttede, at jeg lige så godt kunne tage springet helt ud med Malaysia og Singapore, fortæller Anette L. Kristiansen om sin rejse.

Rygsækken er pakket med 13 kilo bagage, og hun rejser igen alene, for så kommer hun bedst i kontakt med de mennesker, som hun gerne vil studere. Hun har nemlig efter rejsen til Påskeøen besluttet sig for at læse videre til antropolog eller etnograf, så et af målene for sommerens rejse bliver bjergstammer i det nordlige Thailand.

Hun vil også se River Kwai og Hua Hin, der er Thailands ældste badeby, hvor hun regner med at se specielle bygninger. Herfra går turen til øerne Koh Tao, Koh Pha Ngan og Koh Samui – og Phuket skal hun naturligvis også se, for Troels Kløvedal skriver, at der er meget flot. Så er hun i Malaysia, hvor hun vil stile efter at bruge god tid på østkysten, hvor det ægte Malaysia kan studeres. Øen Tioman står også på rejseplanen, for det skulle være en af verdens 10 smukkeste øer, og så bliver der måske tid til et smut til Kuala Lumpur, inden det sidste stop i Singapore med mulighed for at sejle over ækvator.

– Jeg har kun fløjet over ækvator og aldrig været så tæt på, kun ved Stenbukkens vendekreds i Australien og Argentina, så nu har jeg måske chancen for at sejle over, fortæller Anette L. Kristiansen, der har sat Den Danske Sømandskirke samt orkidé og somemrfuglefarme i Singapore som nogle af de ting, hun vil se i millionbyen.

Grundig forberedt
Hun forbereder sig nemlig altid grundigt, når hun rejser ud, og efterhånden har hun rejst mange steder, men ikke så meget i Østen, og det var også en del af baggrunden for, at hun valgte den del af verden til denne sommers rejse, der kommer til at vare i ni uger.

– Jeg læser altid en masse bøger og sætter mig ind i de ting, jeg vil se, menensker og religioner. Det giver mig udbytte at vide sådan noget på forhånd, selv om jeg er vild med det uforudsigelige. Det håber jeg f.eks. at komme til at opleve i bjergstammerne i Thailands jungle, fortæller Anette L. Kristiansen, der for nylig besøgte Nationalmuseet i København for at se den etnografiske samling.

Den blev hun meget begrejstet for tillige med en særudstilling om sydamerikanske indianere gennem 5000 år, for det var noget, hun kunne nikke genkendende til efter sidste års rejse til Sydamerika og Påskeøen. Til efteråret  regner hun med at tage til Oslo for at se Kontikimuseet om Thor Heyerdahls bedrifter, men ellers forudser hun, at det bliver 2 års dvale, da hun efter sommerens rejse begynder at læse HF i Tarm.

– Skal jeg studere kræver det en HF-eksamen, men jeg er jo social – og sundhedsassistent, så jeg regner med at kunne tjene penge ved at arbejde i weekender og ferier. Efter nogle år med rejser og arbejde, bliver det alligevel godt med noget bogligt igen, selv om det betyder at det kun bliver interrail næste sommer, men min storebror planlægger en rejse fra Los Angeles til Alaska i en gammel Chevrolet, og når jeg er færdig med HF vil jeg gerne med. Så kunne jeg tænke mig at fortsætte til Hawaii, Tahiti og de andre øer, når jeg er i nærheden, fortæller den rejselystne unge vestjyde.

At hun mener det alvorligt med studierne, er der ingen tvivl om. Hun har allerede søgt ind på antropologi-studiet på dispensation, men regner ikke med, at det lykkedes. I stedet bliver det via en HF-eksamen og endnu flere rejseoplevelser, at Anette L. Kristiansen vil bane vejen for en fremtid blandt mennesker i det fremmede som antropolog eller etnograf.

Se artiklen i Ringkøbing Amts Dagblad

Share Button