Zermatt – en lille alpeby for foden af Matterhorn

Zermatt – en lille alpeby for foden af Matterhorn

Den lille maleriske by Zermatt i Alperne i det sydlige Schweiz danner rammen om et af de smukkeste og mest betagende naturscenerier i Europa. Beliggende i dalen er byen smukt placeret for foden af landets vartegn – den majestætiske bjergtinde Matterhorn. Alle bjergbestigers skræk og verdens farligste bjerg. Med en profil der mest af alt leder tankerne hen på en ond snedronnings slot i en Walt Disney film virker bjerget både frygtindgydende og uhyggelig, men har ikke desto mindre en magisk tiltrækningskraft på bjergbestigere verden over. Adskillige har i årernes løb forsøgt at bestige bjerget – endnu flere har mistet fodfæstet og styrtet i døden fra dens stejle utilnærmelige tinde. Matterhorns dramatiske skønhed vil til alle tider drage, og danne scene for både enorme tragedier og sejre.

Smalle gader med restauranter og butikker er hvad der karakteriserer smørhullet Zermatt. Byen er ligesom klemt inde i dalen, omgivet af sneklædte bjerge og med majestætiske Matterhorn stolt knejsende i horisonten. Jeg finder mig straks til rette på det lille hyggelige hostel ved bredden af floden Vispa, der løber gennem byen, og nyder den rene bjergluft og de høje grantræer med flokke af fugle lige udenfor mit vindue. Byen er usædvanlig fredelig. Biler er forbudt, så byens gader domineres kun af små lydløse el-biler og hestevogne. Det ideelle paradis for en afstressningsferie. Byen er af så sparsom af størrelse at alt ligger i gåafstand, og jeg finder ret hurtigt ud af hovedgadens status som indkøbsparadis. Her er et kæmpeudvalg af souvenirbutikker med postkort og schweizerchokolade, samt butikker med alle de gængse mærker i outdoorudstyr. Hele Zermatt oser af romantisk landsbyatmosfære. Der er en stemning af forventning og spænding, med skiløber på vej mod skiliften, entusiastiske backpackere og vandrefolk. Et internationalt træfpunkt for rejsende fra hele verden og bjergbestigere der skal prøve kræfter med højderne og Moder natur.

På kirkegården ved den lille katolske kirke, bliver folk dog i den grad mindet om risikoen ved at bestige Matterhorn. En udforskning af de mange gravsten med deres triste inskriptioner giver indblik i adskillige drømme der endte i tragedier. En af gravstenene er prydet med en ishakke der har tilhørt en uheldig bjergbestiger som styrtede i døden. Underlig oplevelse at gå rundt på kirkegården, og forestille sig hvad disse eventyrere må have oplevet i de sidste minutter af deres liv. Det er svært ikke at blive en smule berørt af de mange triste skæbner.

Ved første svævebanestation mod Lille Matterhorn kan man stå af og gå tilbage til byen gennem dalen. Der er en utrolig smuk natur omkring Zermatt, og jeg oplever en helt unik stemning af sommer, solskin og bier der summer. Folk sidder udenfor deres alpehytter, nyder solen og hilser venligt på folk der går gennem gårdspladserne. Jeg får næsten associationer til ”The Sound of Music”, og ville ikke blive spor overrasket, hvis de gumlende køer blev til lilla Milkakøer med kobjælder, mens Heidi fra min barndoms bogsamling frejdigt kom løbende gennem tæppet af gule mælkebøtter på de græsbeklædte bakker.

Matterhorn – en frygtingydende skønhed

De første to dage jeg opholder mig i Zermatt er det fuldstændig umuligt at se bjerget. Det indre billede, som jeg har af dens karakteristiske profil, kan ikke genfindes i virkeligheden. Temperaturen er kun omkring 8 grader og vejrudsigten ser ikke alt for lovende ud. Et tungt skydække hænger over byen, og overlader forestillinger om en frygtindgydende bjergtinde til fantasien. Matterhorns top er for det meste indhyllet i tåger, og det skal være meget klart vejr, før man kan se hele bjerget. Med sine 4478 m op til den sneklædte spidse top, knejsende mod en blå himmel er den både dramatisk, frygtindgydende og uhyggelig stejl. Fra Zermatt kan bjerget ses i klart vejr i horisonten, men totalt betagende bliver det først helt når man tager med svævebanen op til Lille Matterhorn endestationen i 3883 meters højde.

Turen mod Lille Matterhorn foregår i 3 etaper gennem et storslået og dramatisk snehvidt landskab med udsigt over både Matterhorn, Breithorn og Lille Matterhorn. Udsigten er berusende på en så skyfri dag med klar blå himmel og krystalklar luft, som jeg til sidst fik lov at opleve. En fantastisk og helt uforglemmelige oplevelse. Under turen med svævebanen kan man se Matterhorns stejle vægge stå helt tydeligt i det frostklare landskab. Her får man også et godt indtryk af hvor bredt bjerget i virkeligheden er. Nede fra Zermatt syner bjerget særdeles smalt og spidst, men bjerget har fire sider ligesom en obelisk, hvilket gør den til en iskold formfuldendt skønhed i hvide nuancer. Og ens fantasi om en ond snedronning begynder rigtigt at tage form.

På Lille Matterhorn er en tunnel boret gennem bjerget og udsigtspunktet på toppen kan nås med elevator. Punktet er med sine 3883 m det højeste udsigtspunkt i Europa; en 360 graders panoramaudsigt over de schweiziske, franske og italienske Alper. Fra platformen kan man se hele 38 bjergtoppe på 4000 meter eller derover. Jeg bliver foreviget foran skiltet på toppen med et betagende bjerglandskab i baggrunden, mens kulden går gennem marv og ben, og øjnene misser mod den skarpe sol.

Europas højst beliggende isgrotte
Ved udgangen af tunnelen ligger en lille interimistisk café hvor man kan få varmen med et krus varm kakao, der kan være meget tiltrængt. I nærheden af cafeen ligger det såkaldte is-palads 15 meter under isen. Ad en lang iskold tunnel bevæger man sig dybt ned under isen og ind i en isnende blå verden. De blålige vægge omslutter én med kulde, når man til sidst kommer ind i museet med smukke isskulpturer. Grotten er den højst beliggende gletscherhule i Europa, og et lysshow akkompagnerer det næsten magiske syn og gør det meget stemningsfyldt. Stilheden er slående og man føler sig næsten hensat til en himmelsk verden.

Siden 1865 da Matterhorn blev besteget første gang, har folk forsøgt at besejre bjerget. Adskillige har i årernes løb mistet livet – og de fleste har fundet hvile på kirkegården i Zermatt. Den første der besejrede Matterhorn var englænderen Edward Whympers. På vejen ned styrtede fire af gruppens bjergbestigere i døden – og et par stykker blev aldrig fundet. At Matterhorn er farligt at bestige hersker der absolut ingen tvivl om. I bogen ”Matterhorn – Verdens farligste bjerg” berettes levende om to danskere der har besteget bjerget under dramatiske omstændigheder.

Området nedenfor Matterhorn byder på skipister i verdensklasse for både øvede og begyndere med skiinstruktører. Matterhorn Glacier Paradise er et skiresort, der ligger med fantastisk udsigt til Matterhorn og et bjerglandskab der er ideelt til skiløb. Selv nyder jeg for en stund den storslåede udsigt fra en liggestol, for med Matterhorn og Zermatt i kikkerten er det en yderst afslappende måde at holde ferie på i smukke omgivelser.

Har man mod på at erobre bjergtoppe, er Breithorn det nemmeste 4000 meter bjerg i Alperne at bestige. Matterhorn er absolut for de erfarne bjergbestigere med mere end almindeligt mod og mandshjerte.

Hvor kan jeg overnatte?
I Zermatt findes der overnatningsmuligheder i alle prisklasser. Mange unge rygsæksrejsende kommer til byen, så der er gode muligheder for billig overnatning på hostels. Der er 3 hostels i Zermatt centrum, der lejer værelser og senge ud fra omkring 33 SF. Mange af hoteller og hostels i Zermatt har balkon hvor man kan sidde og lytte til floden.

Alle hostels i Schweiz kan findes på: www.backpacker.ch og www.swissbackpackers.ch

Hvordan kommer jeg til Zermatt
Tognettet i Schweiz er velfungerende, så det er nemt og hurtigt at tage toget til Zermatt. Kommer man fra f.eks. Zürich eller Genève er der togafgange til byen Visp og videre til Zermatt. En meget anbefalelsesværdig mulighed, hvis man kommer fra det østlige Schweiz, er at tage Glacierekspressen, som går fra St. Moritz over Chur og Andermatt til Zermatt. Den kaldes ”verdens langsomste eksprestog” og kører gennem nogle af de smukkeste dele af Alperne. Toget er forsynet med panoramavinduer, og der serveres mad og drikkevarer ombord, ligesom der også findes en lille souvenirbutik. Turen tager en hel dag og er en fantastisk flot oplevelse. Billetten er ikke helt billig, men absolut pengene værd. Priserne fra St. Moritz til Zermatt ca. 130 SF og fra Chur til Zermatt ca. 110 SF – begge på 2. Kl. Ved henvendelse til stationen eller på nettet kan man bestille rejse på 1. klasse.

Mere information kan findes på: www.glacierexpress.ch

Lidt at spise
Menukortet er helt igennem internationalt i Zermatt, da fleste af verdens køkkener er repræsenteret i Schweiz ligesom alle andre steder. Man kan f.eks. vælge både at spise italiensk eller mexicansk, som man har lyst til. Det kan dog godt betale sig at prøve lidt af de nationale delikatesser som Schweiz er kendt for. I Zermatt kan man på mange gadehjørner få smagsprøver på gode schweiziske pølser Brochwürst – endda til billige penge. Små restauranter på hovedgaden byder en f.eks. på Rösli, som er kartofler der er brunet sammen med kød og overhældt med ost. Zermatt bugner også af små forretninger med håndlavet schweizerchokolade og Emmentaler-oste med store huller. Vi kender alle den lækre Toblerone chokolade, men vidste du også at dens karakteristiske form er inspireret af Matterhorns pyramideformede tinde?

Hvor bliver jeg klogere?
Der findes masser af gode hjemmesider spækket med oplysninger både på dansk og engelsk. Flere guidebøger som ”Lonely Planet Switzerland” og ”Turen går til Schweiz” er gode og informative både før og under rejsen. Turistbureauerne i Schweiz er desuden meget hjælpsomme med gode råd.

Andre ting at se i Zermatt
Gornegrat toget kører fra banegården i Zermatt til et udsigtspunkt til Matterhorn; en smuk tur gennem bjergene og søområder. Helikopterture fra Zermatt er en anden måde at opleve det betagende bjerglandskab med Matterhorn som absolut omdrejningspunkt.

Share Button